Noutăți

China trimite o nouă navetă pe lună, în căutarea de materie primă pentru centralele nucleare. Un singur transport ar asigura 25% din energia necesară întregii planete, pentru un an!!!

Programul de explorare lunară al Chinei se accelerează puternic, atras de perspectiva posibilităților de a extrage heliu-3. În 2013 China a reușit să trimită în spațiu un robot lunar. Etapa finală a programului lor actual intenționează trimiterea unei noi mașini robotizate pe Lună, care va reveni cu roci lunare pe Pământ.

Suprafața lunară este bogată în heliu 3, probabil cea mai valoroasă substanță din natură, una care ar putea furniza energie pentru întreaga lume, de neprețuit în asigurarea siguranței centralelor nucleare de pe Pământ, oferind un combustibil puternic, aproape de neegalat. Este un element rar pe Terra pentru că este împrăștiat de vântul solar. Se găsește în Troctolite, un metal de magneziu și fier rar, dar abundent în crusta Lunii.

18mk3dlis9jrzjpg
Se estimează că există aproximativ un milion de tone de heliu-3 pe suprafața Lunii și acest lucru la doar câțiva metri adâncime. Acest heliu-3 ar putea fi extras prin încălzirea prafului lunar înainte de a fi adus înapoi pe Pământ, pentru a alimenta o nouă generație de centrale electrice de fuziune nucleară.

O navă de marfă spațială complet încărcată, ar putea alimenta un sfert din necesarul de energie al civilizației noastre, timp de un an. Acest lucru înseamnă că heliu-3 are o valoare economică uriașă. O tonă ar costa 1 miliard de lire britanice, ceea ce-l face cel mai valoros produs al Lunii. Prin comparație, o tonă de aur valorează de peste 20 de ori MAI PUȚIN!

China

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: telegraph.co.uk, astronautix.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on China trimite o nouă navetă pe lună, în căutarea de materie primă pentru centralele nucleare. Un singur transport ar asigura 25% din energia necesară întregii planete, pentru un an!!!

  1. “Acest lucru înseamnă că heliu-3 are o valoare economică uriașă”. Bineinteles, ce altceva?? Salvarea de la foamete? Apa curata si educatie pentru toti copiii lumii? Nu tata! Mai multa CocaCola si iphone-uri de unica folosinta!

  2. Cind China isi propune ceva, nu le lasa pina nu face ce si-a propus. Acum cind au realizat o performanta in domeniul fuziunii termonucleare, se pare ca sint in cautarea de “materie prima”, ceea ce inseamna ca sint foarte avansati in domeniu si posibil intr-un viitor foarte scurt sa treaca la productie. Un exemplu bun de urmat.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii