Noutăți

China tocmai a inaugurat cel mai mare telescop din lume. Scopul său – căutarea vieții extraterestre

 •  
 •  
 •  

China tocmai a terminat de instalat ultima piesă din cel mai mare telescop din lume, construit la marginea unui munte din su-vestul provinciei Guizhou. Telescopul se întinde pe o suprafață echivalentă cu 30 de stadioane de fotbal, are un diametru de 500 de metri și va fi folosit în căutarea vieții extraterestre și în descifrarea găurilor negre. Costurile totale s-au ridicat la 185 de milioane de dolari, iar telescopul va fi capabil să detecteze undele radio venite din spațiu mult mai precis decât orice alt telescop terestru.

FAST va permite astronomilor chinezi să descifreze misterele Universului. Vom putea supraveghea hidrogenul neutru din Calea Lactee, să detectăm și să ascultăm posibilele semnale ale unor alte civilizații. Era timpul ca și noi să avem propriul telescop de mari dimensiuni “, a declarat Nan Rendong, inginer general și om de știință șef al FAST.

Telescopul este construit într- o depresiune naturală care protejează dispozitivul de interferențele electromagnetice și permite receptorului său puternic, care a fost proiectat cu ajutorul oamenilor de știință australieni, să recepționeze cele mai îndepărtate semnale provenite din spațiu. Acesta conține 4.450 de panouri reflectorizante și a fost proiectat după schițele Observatorul Arecibo din Puerto Rico, al cărui diametru este de 305 metri.

Telescopul nu este singura investiție mare în domeniul tehnologiei realizată de chinezi. Luna trecută inginerii de la Beijing au prezentat cel mai mare calculator din lume și, tot recent, au început să-și construiască propria lor stație spațială. Planurile sunt și mai ambițioase: până în 2030, aceștia doresc să trimită și un om pe lună.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on China tocmai a inaugurat cel mai mare telescop din lume. Scopul său – căutarea vieții extraterestre

 1. …pfff, 185 mln…. la noi filat o luat vzeatka de doua telescoape ))

 2. Carianopol // 7 iulie 2016 at 3:30 // Răspunde

  Deci un radiotelescop.

 3. nu va gasi extraterestrii pentru ca acestia nu exista

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii