Noutăți

China pare dornică de a construi o centrală nucleară în Republica Moldova

  •  
  •  
  •  

China pare dispusă să ajute din punct de vedere energetic Republica Moldova prin construirea, la est de Prut, a unei centrale nucleare. Informația apare în mai multe publicații străine, printre care și site-ul EurasiaNet.org. Cu sediul la New York, platforma online oferă informații și analize cu privire la evoluțiile politice și economice din țările din Asia Centrală și Caucaz, precum și din Rusia, Ucraina, Moldova, Turcia și Asia de sud-vest.

Potrivit articolului, reprezentanții chinezi ai companiei de stat pentru energie au fost în Moldova la mijlocul lunii mai, unde au avut mai multe discuții cu oficialitățile de la Chișinău în vederea identificării de noi oportunități pentru stimularea “cooperării bilaterale în sectorul energetic”, potrivit unei declarații oficiale. Chinezii și moldovenii au fost de acord să finalizeze un studiu de fezabilitate privind “lansarea de noi proiecte care să permită producerea de energie electrice în Moldova”, până la sfârșitul anului 2016.

Deși oficialii chinezi au declarat că vor să investească în Moldova pentru producerea de energie din surse regenerabile, cum ar fi cea eoliană, solară, etc, directorul Institutului Energetic al Academiei Moldovene de Ştiinţe, Mihai Târşu, a declarat, potrivit EurasiaNet.org, că discuțiile cu China nu au fost în primul rând cu privire la investițiile în energia eoliană sau solară, ci pe producerea de energie nucleară. “Nu știu a cui a fost ideea de a construi o centrală nucleară în Moldova. A Moldovei sau a Chinei?”, ar fi declarat Târşu.

Nici Ministerul Economiei, nici ambasada Chinei din Republica Moldova nu au răspuns solicitării formulate de Eurasianet pentru a oferi detalii legate de veridicitatea acestor informații. Pentru China, Moldova pare locul ideal de investiție în regiune, asta datorită acordului de asociere a acestei țări cu Uniunea Europeană.  Prin aceasta, încă din anul 2014,  Moldova poate să exporte produsele pe piețele din vest, fără plata unor taxe vamale.

Ce este cu adevărat îngrijorător, potrivit unui raport publicat la finele anului 2015 de către prestigioasa agenție de știri Associated Press, este faptul că Republica Moldova ar putea fi un nod de trafic al materialelor nucleare. Grupări criminale cu presupuse rădăcini în Rusia au încercat de patru ori începând cu anul 2010 să treacă materiale radioactive prin Moldova pentru clienți străini, cel mai probabil reprezentanți ai unor grupări teroriste ce activează pe teritoriul Europei. Din fericire, conform aceleiași surse, niciuna dintre aceste încercări nu a reușit, agenții sub acoperire ai serviciilor moldovene de informații reușind să dejoace aceste planuri.

sursa: eurasianet.org/

sursa: bigstory.ap.org/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii