Noutăți

China introduce ratingul persoanei. În funcție de scorul obținut, chinezii vor avea avantaje sau limitări în societate…

Pressone.ro: Începând din 2020, cetățenii chinezi vor fi incluși, obligatoriu, într-un sistem național de rating. Fiecare individ va obține, în funcție de niște criterii stabilite de stat, un scor de cetățean, care îi va permite să aibă acces la anumite servicii sau, dimpotrivă, îi va interzice anumite drepturi, dacă scorul său este prea mic sau nesatisfăcător. Deocamdată, Sistemul de Credite Sociale funcționează pe bază de voluntariat, însă câteva milioane de oameni s-au înscris deja, de bună voie, în programul-pilot.

Firmele chineze care au patentat algoritmul le oferă beneficii, în funcție de ratingul obținut, celor care s-au înscris în schema gigantică de monitorizare și supraveghere concepută de Guvern. Aceștia pot obține, de pildă, împrumuturi bancare pe care să le foloseasă strict pentru cumpărături pe site-ul Alibaba, călătorii în Singapore și altele asemenea. Dar mirajul cel mai vânat este că un scor social mare duce la obținerea unui punctaj mai mare pe echivalentul chinezesc al Twitter-ului, care se numește Weibo, precum și pe cel mai vizibil site de matrimoniale din China, Baihe. Iar asta poate afecta șansele oricui de a obține o întâlnire ori un partener pentru căsătorie.

Sistemul implementat până acum − care te duce cu gândul la un episod al serialului Black Mirror − îi aparține firmei Sesame Credit. Potrivit revistei Wired, acest sistem este “o versiune gamificată a metodelor de supraveghere ale Partidului Comunist”.

Sesame Credit este o companie condusă de Ant Financial Services Group (AFSG), care e afiliată gigantului Alibaba. AFSG vinde asigurări și oferă împrumuturi către firme mici și mijlocii și, de asemenea, deține AliPay, un fe de PayPal, un buzunar online din care oricine poate plăti restaurantul, taxiul, taxele de școlarizare, bilete la cinema ș.a.m.d..

“E o metodă foarte abilă de a impune conformismul și stabilitatea, care nu se mai bazează pe frică, ci, ca în jocurile video, pe dorința userului de a-și îmbunătăți scorul personal, fiindcă obține anumite beneficii. Guvernul încearcă să obțină o schimbare de mentalitate: obediența prin joc”. (Sursa: Wired)

Cum funcționează sistemul de rating social…

Citește mai mult: Pressone.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on China introduce ratingul persoanei. În funcție de scorul obținut, chinezii vor avea avantaje sau limitări în societate…

  1. un dac inca liber // 17 noiembrie 2017 at 8:35 // Răspunde

    Dresaj…(controlul total asupra omului)…faci ce-ti spun capeti bonbonica.

  2. Mai exact o noua forma de sclavie, pentru care oamenii isi dau sufletul bucurosi!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii