Cunoaste lumea

Noutăți

Cetatea lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu va fi amenajată peisagistic

  •  
  •  
  •  

Mulți dintre noi am trecut în călătoriile noastre de după 1989 prin vama de la Giurgiu. Grăbiți să punem piciorul pe celălalt mal al fluviului Dunărea nu ne-am mai interesat de orașul pe care îl străbatem în grabă. Aici, cele mai vechi mărturii ale unei așezări omenești datează din mezolitic (8.000 – 5.500 î.Hr). Zona Giurgiului a fost dens populată și în perioada geto-dacică (secolul I î.Hr). Creşterea puterii otomane în Balcani şi căderea puterilor balcanice determină apariţia pe malurile Dunării a mai multor puncte întărite. Pentru construcția Cetății Giurgiului avem două datări posibile pe care le găsim în relatările unor călători care au trecut prin zonă: între 1386 (data venirii la domnie a lui Mircea cel Batrân) şi 1388, sau între 1389 şi cel târziu 1396 (acceptând informaţia din Codex Latinus Parisinus).

Pe de altă parte, prima atestare documentară a oraşului Giurgiu, într-un act intern (şi implicit a Cetăţii din Insulă), este din 23 septembrie 1403 și apare într-un document reprezentând reînnoirea tratatului de alianţă a lui Mircea cel Bătrân (1386-1418) cu Wladislaw II Jagello, regele Poloniei. De acestă cetate și-au legat cumva numele și alți domnitori români, precum Vladislav Vlaicu, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Mihnea al III-lea. Ultima oară când a fost folosită drept bastion de apărare a fost în timpul luptelor ruso-otomane (1768-1774). Cetatea a fost dărâmată parţial în 1829.

Îndemnul la cercetare adresat de Nicolae Iorga în 1929 a fost transpus în viaţă abia în 1955, când avut loc prima campanie de săpături arheologice, sub egida Academiei Române. După ce s-au început săpăturile, în anii ’80, pe şantierul arheologic de la Cetate s-au executat lucrări de restaurare cu piatră recuperată de la alte construcţii. Primele studii pentru un adevărat proiect de restaurare au fost întreprinse de arhitectul Gheorghe Sion, în anul 1999.

În acestă vară (2018) se pare că apare o nouă șansă pentru Cetatea lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu. A fost semnat contractul de finanțare pentru „Valorificarea Cetății Giurgiu și integrarea sa într-un circuit turistic”, obiectiv de investiții ce face parte dintr-un proiect transfrontalier depus și câștigat de Ruse (lider de proiect) și Giurgiu (partener) în cadrul „Programului Interreg V-A România Bulgaria 2014-2020”.

Reprezentanții celor două municipalități partenere s-au deplasat, pe 30 iulie, la sediul autoritatății finanțatoare pentru a semna contractul în valoare totală de 1.426.760 euro. Din această sumă, municipiului Ruse îi revine 928.182 euro pentru reconstrucția Pantheonului Eroilor, iar municipiului Giurgiu, 498.578 euro pentru Cetate. Proiectul transfrontalier cu titlul „Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu” are ca obiectiv creșterea atractivității turistice a Euroregiunii Ruse-Giurgiu. În cazul municipiului Giurgiu, acesta va fi realizat prin amenajarea peisagistică a incintei Cetății Giurgiu, mai exact, amenajarea de alei pietonale, amplasarea de gradene și a unei mini-scene, realizarea iluminatului specific, amplasarea de panouri cu imagini ale cetății, plantarea unui covor vegetal, etc. Nu se va interveni deloc asupra monumentului istoric.

Astăzi, așa nerestaurate încă, ruinele Cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu mai pot fi admirate şi fotografiate de turişti. Posibil că o cosmetizare și modernizare a căilor de acces, cât și o informare corectă a vizitatorilor să crească afluxul de vizitatori, dar și interesul pentru acestă importantă fortificație medievală a Țării Românești.

Conf. univ. dr. George V Grigore

Surse: gazetamunteniei.ro; jurnalgiurgiuvean.ro; adevarul.ro.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Cetatea lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu va fi amenajată peisagistic

  1. De ce nu o recostruiti ? Grecii deja au inceput sa-si reconstruieasca templele pornind doar de la niste ruine folosind materialele valabile in acele vremuri.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii