Noutăți

Cetatea de la Mărul Roșu și legenda vițelului de aur…

La aceeaşi distanţă de comuna Almaşu Mare, ca şi de comuna Trâmpoiele, pe muntele Grohaș din lanțul munților Apuseni, se află ruinele cetăţii cunoscute sub denumirea Mărul Roşu. Un teren denivelat sub forma unui pătrat de 35 m pe 35 m, lângă un val de pământ de 2 m înălțime. Nu există ziduri exterioare vizibile sau alte indicii clare că aici ar fi existat aceasta cetate, dar toți oamenii locului indică acest loc fără nici o ezitare.
 .
În 2013 a fost programată o cercetare arheologică de specialitate în acest loc, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat vor fi aduse la lumină informații mai precise
.
1265327_596022617107438_401634849_o
Se pare că aici ar fi existat de fapt un turn, spun cercetările de specialitate făcute anterior, dar nefinalizate. Turnul ar fi fost unul de observație din perioada romană, utilizat la paza zonei miniere cunoscută pentru bogația sa în zăcăminte de aur.
746px-Burgus5posibilă înfățișare a turnului de la cetatea Mărul Roșu
 .
Bătrânii și ciobanii din zonă povestesc cu entuziasm despre legenda care spune că aici ar exista și urmele unei cetăți turcești sub care s-ar găsi comori uriașe  și un vițel de aur. Legenda mai spune însă că cei care au săpat în munte pentru a descoperi aceste comori au fost blestemați.

Dacă arheologii vor descopri astfel de comori și chiar un vițel de aur, după cum spun poveștile locului, nu putem ști. Crede, însă, că lumea s-ar bucura și pentru câțiva galbeni…
1239276_596022490440784_401398392_o
Mădălina Corina Diaconu

surse: turismzlatna.blogspot.ro, adevarul.ro

Foto: Adrian Puiuleţ

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii