Noutăți

Cernobîl… după 30 de ani. Ce se petrece astăzi în zona celui mai mare dezastru nuclear?

“Oamenii nu pot trăi acolo – este imposibil – nici măcar pentru următorii 24.000 de ani”, a declarat ministrul Ecologiei din Ucraina, Hanna Vronska. Zona cuprinde 2.600 km pătrați de pădure, mlaștină și zone rurale deschise.

Permisele guvernamentale special eliberate sunt valabile, de regulă, doar câteva zile și sunt obligatorii pentru oricine dorește să viziteze zona.

A radioactive sign hangs on barbed wire outside a café in Pripyat.
La treizeci de ani după cea mai mare catastrofă nucleară din lume, turiștii care caută senzații tari se îndreaptă în zona moartă – radioactivă din jurul centralei electrice, unde 4 reactoare au explodat în aprilie 1986. Ghizii de călătorie au echipamente și contoare Geiger pentru a măsura radioactivitatea. Aceștia spun că radioactivitatea în aceste zonă ar fi mai mică decât cea la care sunt expuși oamenii când călătoresc cu avionul într-un zbor transatlantic. Să fie oare adevărat? Sau este o declarație menită să atragă turiștii?

94767016_restricted_chernobyl_news-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA
La 26 aprilie 1986, centrala nucleară din Ucraina, fostă republică sovietică, a trimis nori de material radioactiv peste Europa. Peste 100.000 de oameni au trebuit să abandoneze zona în mod permanent, lăsând animalele native în urmă, într-o zonă de excludere, aproximativ de mărimea Luxemburgului.

94766933_restricted_chernobyl_news-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

În prezent, orașul fantomă Pripyat din Ucraina, odată casa a 50.000 de oameni, mulți dintre cei care au lucrat la centrala nucleară, este locul vizat de turiștii care doresc să se aventureze pe străzile și locurile abandonate: piscina școlii, clădirile lungi de tip comunist, grădinițe, apartamente etc. Turiștii sunt sfătuiți să-și urmeze ghizii fără abatere.

94766945_restricted_chernobyl_news-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA
În partea din Belarus a zonei, locurile dărăpănate și marcate cu semne de avertizare a radiațiilor,  au devenit terenuri de vânătoare pentru animale de pradă, cum ar fi lupii și ulii. Păsări, inclusiv bufnițe roșcate și coțofene, și-au făcut cuib în acoperișurile și coșurile clădirilor abandonate.

Impactul pe termen lung al radiației asupra populațiilor de animale este un subiect imens de dezbatere, deoarece oamenii de știință s-au străduit să descâlcească efectele pozitive ale absenței umane de efectele negative ale vieții într-un mediu otrăvit.

În ciuda radiațiilor, numărul lupilor a crescut de peste șapte ori în partea din Belarus a zonei, în comparație cu zonele non-contaminate din alte părți, potrivit unui studiu publicat în revista științifică Current Biology în octombrie anul trecut. Unii lupi au mers în afara zonei interzise pentru a fura viței de la fermele din apropiere, fapt care i-a determinat pe vânători să pună capcane sau să-i vâneze.

94770574_restricted_chernobyl_news-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA
Autoritățile au în vedere transformarea zonei de nelocuit într-o biosferă pentru a proteja și a studia populațiile sale de animale indigene în ceea ce ar fi cea mai mare rezervație naturală din Europa. Există, de asemenea, planuri de a utiliza componente din zona de stocare a deșeurilor nucleare și pentru energia solară.

94767015_restricted_chernobyl_news-large_trans++8JWdQZ1J_PyHeSO_SJ-VAvuOC_v39toXRdTYHulD5AUtraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: telegraph.co.uk, world-nuclear.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii