Noutăți

Cercetătorii au creat un tip de inteligență artificială care își poate vedea propriul viitor. Cum funcționează acestă tehnologie revoluționară care le oferă și mai multă autonomie roboților

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii de la UC Berkeley au creat o tehnologie care le permite roboților să își imagineze modul în care acțiunile lor vor avea loc în viitor. Folosind această abordare, roboții pot interacționa cu obiecte pe care nu le-au întâlnit anterior. Acest sistem oferă inteligenței artificiale capacitatea de a anticipa ce acțiuni viitoare s-ar putea desfășura în jurul său și cum ar putea interacționa cu acestea. În esență, o astfel de tehnologie permite în prezent predicții de câteva secunde în viitor. Acest lucru nu este mult, dar permite robotului numit Vestri să efectueze sarcini și să poată lua decizii fără ajutor sau intervenție din partea omului.

Anticiparea este îmbunătățită pur și simplu prin explorarea nesupravegheată a mediului înconjurător, ajutând robotul să construiască un model predictiv al mediului și să îl folosească pentru a controla obiectele pe care nu le-a întâlnit încă. Această abilitate se bazează pe învățarea profundă bazată pe tehnologia numită “advecția neuronală dinamică (ADN)”. Modelele care utilizează ADN-ul prezic modul în care vor arăta pixelii dintr-o imagine în cadrul următor, în funcție de acțiunea robotului. Progresele în astfel de modele de predicție video permit o mai mare capacitate de planificare pentru roboți, precum și performanța unor sarcini complexe cum ar fi schimbarea pozițiilor diferitelor obiecte, înlăturarea obstacolelor și pe viitor, de ce nu, salvarea unor vieți.

Serghei Levine, profesor asistent la Berkeley, al cărui laborator a dezvoltat tehnologia, crede că imaginația robotică poate face mașinile să învețe abilități complexe: “În același mod în care ne putem imagina cum acțiunile noastre vor muta obiectele din mediul nostru, această metodă poate permite unui robot să vizualizeze modul în care diferite comportamente ale sale vor afecta lumea din jurul său. Acest lucru permite planificarea inteligentă a abilităților sale în situații complexe din lumea reală”.

sursa: http://bigthink.com/paul-ratner/next-level-robot-learns-like-a-baby-and-imagines-its-own-future

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii