Noutăți

Cercetătorii au aflat în sfârşit de ce tatuajele se menţin pe piele chiar şi după ce aceasta se regenerează

Dacă pielea se regenerează la fiecare câteva săptămâni, cum este posibil ca tatuajele să se menţină ani în şir? Desigur, se ştie că cerneala utilizată de artiştii tatuatori este inserată în stratul imediat inferior epidermei care se reînnoieşte, dar chiar şi acele celulele epiteliale suferă schimbări de-a lungul vremii. Iată de ce, acest aparent paradox i-a bulversat chiar şi pe cei mai mari împătimiţi ai acestei arte de decorare a corpului. Din fericire, o echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit în sfârşit un răspuns, ne informează Agerpres.

În cadrul unui studiu publicat în Journal of Experimental Medicine, cercetătorii francezi au demonstrat că tatuajele pot fi permanente deoarece celulele pielii asigură în mod activ menţinerea pigmenţilor din tuş în locul inserţiei, notează Inverse Science. Particulele de cerneală, au explicat aceştia, sunt ”pasate” continuu de la celulele îmbătrânite la cele nou apărute care le înlocuiesc, ca într-o cursă de ştafetă.

Elementul esenţial al descoperirii îl reprezintă identitatea acestor celule: macrofagele, parte a sistemului imunitar, care încapsulează corpi străini precum bacterii dar şi pigmenţi din tuşul utilizat la tatuaje.

”Lipsa unui consens cu privire la modalitatea de identificare a tipurilor de celule imunitare prezente în piele a împiedicat determinarea cu exactitate a celulelor care captează particulele de cerneală din soluţia pentru tatuaje şi le reţin pe loc timp îndelungat”, au declarat pentru sursa citată dr. Sandrine Henri şi dr. Bernard Malissen din cadrul Centrului de imunologie Marseille-Luminy din Franţa. Cei doi au semnat această lucrare alături de alţi doisprezece cercetători.

Macrofagele sunt extrem de tenace în efortul lor de a menţine pigmenţii de tuş în aceeaşi zonă, ceea ce explică de ce, chiar şi după îndepărtarea cu laserul a tatuajului, urmele acestuia rămân vizibile pe piele. Noile macrofage ”înfulecă” fragmentele de tuş risipite şi le păstrează în acelaşi loc.

Această cercetare face lumină în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care tatuajele sunt permanente. Chiar dacă practica tatuajului datează de mii de ani, abia acum se înţelege ce se întâmplă de fapt cu cerneala inserată în piele, noile date putând contribui la îmbunătăţirea tehnicilor de îndepărtare a acestor modalităţi de decorare a corpului.

În cadrul unei cercetări anterioare, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit în pielea şoarecilor de laborator celule imunitare numite melanofage, care conţin la rândul lor pigmenţi consumaţi de la melanocitele moarte, celule care conferă culoarea pielii şi a firelor de păr.

”În timp ce analizam dinamica schimbului melanofagelor, am început să ne întrebăm cum sunt reţinuţi în piele perioade îndelungate pigmenţii din tuşul pentru tatuaje”, au declarat Henri şi Malissen.

Pentru a afla acest lucru, oamenii de ştiinţă au tatuat cozile şoarecilor şi apoi, după trei săptămâni, când au estimat că tuşul a fost captat de macrofagele din piele, ei au distrus aceste celule prin injecţii cu toxină difterică. Ipoteza lor s-a confirmat: chiar dacă celulele care conţineau cerneala au fost distruse, tatuajul s-a menţinut.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că tuşul a fost, probabil, recaptat de macrofagele care preluaseră ştafeta de la celulele moarte. Acest lucru poate explica de ce este nevoie chiar şi de zece sesiuni pentru îndepărtarea cu laser a tatuajelor.

Tehnica utilizată în prezent pentru eliminarea tatuajelor permanente descompune particulele de pigment, însă nu distruge macrofagele, astfel încât de fiecare dată când o astfel de celulă este ”bombardată”, ea este înlocuită de o alta nouă care recompune fragmentele afectate. De aceea, oamenii de ştiinţă estimează că o modalitate nouă şi eficientă de îndepărtare a tatuajelor va necesita distrugerea macrofagelor concomitent cu dezintegrarea pigmentului cu ajutorul laserului, o tehnică combinată ce trebuie să fie foarte precisă astfel încât să nu fie afectate alte celule ale pielii.

Henri şi Malissen au anunţat că intenţionează să încheie un parteneriat cu specialişti dermatologi pentru a perfecţiona şi testa pe oameni acest mod nou de abordare a îndepărtării tatuajelor. (Material AGERPRES)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii