Noutăți

Asemănările dintre Zalmoxis și Iisus. CELSUS, autor antic (sec. II d. Chr): Creștinii repetă ritualurile din religia lui Zalmoxis

 •  
 •  
 •  

Asemănările dintre Zalmoxis și Iisus. Unul dintre lucrurile surprinzătoare ale antichității este creștinarea relativ ușoară a geto-dacilor… Dacă în multe țări creștinarea s-a făcut cu sabia, aici, pe teritoriul vechii Dacii, mesajul lui Iisus a pătruns fără să întâmpine prea multă rezistență, fiind îmbrățișat de autohtoni, care au combinat noul mesaj cu tradițiile proprii – tradiții anterioare creștinismului, păstrate până astăzi. De ce s-a petrecut acest lucru? Dacă facem o comparație între Iisus și Zalmoxis, vom găsi câteva similitudini surprinzătoare care explică acceptarea creștinismului ca pe un fel de continuare a religiei zalmoxiene.

În acest sens, istoricul Dan Oltean ne spune următoarele: “Similitudinile dintre religia lui Zalmoxis și cea a lui Iisus au fost sesizate de primii creștini, dar și de mulți autori “păgâni” care au combătut religia lui Iisus. În secolul al II-lea d. Chr., un autor “păgân”, Celsus, a scris că primii creștini nu fac altceva decât să repete ritualurile din religia lui Zalmoxis:  “. . . fiindcă cinstesc pe cel prins și mort . . . ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis . . .” (cf. Origene, Contra Celsus, 3, 34). Alte asemănări dintre religia lui Zalmoxis și cea a lui Iisus, legate de ritualuri și de înviere au fost surprinse de Clement din Alexandria, Sf. Hippolytus, Ioan Chrysostomul, Sfântul Grigore din Nazianze, dar și de mulți alți autori patristici.” (Dan Oltean – Religia Dacilor, pag 51. Cartea se găsește aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/)

Dintre toate asemănările semnalate de antici, două sunt cu adevărat remarcabile…

1. În primul rând, este vorba despre învingerea morții și înviere, un traseu inițiatic foarte asemănător în cazul celor două mari spirite. Dacă în cazul lui Iisus, odată cu moartea prin crucificare, urmează coborârea în infern, pentru 3 zile, și triumful asupra răului și a morții, iar apoi învierea, în cazul lui Zalmoxis, procesul durează 3 ani, iar revenirea se face în al patrulea. “…Se făcu nevăzut din mijlocul tracilor, coborând în adâncul încăperilor subterane.(…) Tracii fură cuprinși de părere de rău după el și-l jeliră ca pe un mort. În al patrulea an se ivi însă iarăși în fața tracilor și așa făcu să creadă în toate spusele lui.” (Herodot, Istorii) Practic, după acest eveniment al revenirii din lumea subpământeană, cei doi generează reforma spirituală care a dus la nașterea creștinismului și a zalmoxianismului, cu precuzarea că religia dacilor este cu vreo 700 de ani mai veche decât cerștinismul.

2. Atât Creștinismul, cât și Zalmoxianismul au ca doctrină principală nemurirea sufletului. Sufletul, eliberat din trupul de carne, dacă a avut o viață pământeană merituoasă, ajunge într-o lume fericită, pentru totdeauna. Din aceste motive, dar și din altele, Mircea Eliade spunea în cartea De la Zalmoxis la Gengis-Han (pag. 80) că: “Toate aspectele religiei lui Zalmoxis – escatologie, terapeutică, theurgie, etc., încurajau apropierea de creștinism”, iar D. Drăghicescu în lucrarea Din psihologia poporului român (pag. 283) subliniază că: “Esențialul religiei lui Christos se găsea deja în religia dacilor.”

Cu siguranță că răspândirea creștinismului la nordul Dunării, în spațiul geto-dacilor liberi, a fost influențată și de faptul că cei doi împărați romani care au deschis calea oficializării religiei creștine în Imperiul Roman au fost DACUL Galerius și TRACUL Constantin cel Mare, doi împărați  cu o origine etnică care nu avea cum să nu le fie cunoscută și geto-dacilor nord-dunăreni…

Astăzi, deși poartă o haină creștină, încă putem să fim parte la foarte multe sărbători populare, moștenite de la geto-daci, o dovadă a faptului că religia străveche Zalmoxiană și tradițiile geto-dacilor au conviețuit cu Creștinismul și au supraviețuit într-un anumit fel până acum.

Tocmai de aceea, trebuie să ne conservăm tradițiile și identitea pentru că aici sunt înscrise codurile unor taine străvechi, ale căror mesaje rămâne să le redescoperim…

Daniel Roxin

Sursa foto: http://www.romania.travel/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

28 Comments on Asemănările dintre Zalmoxis și Iisus. CELSUS, autor antic (sec. II d. Chr): Creștinii repetă ritualurile din religia lui Zalmoxis

 1. Ar fi doua concluzii:
  Invatatura identica si atunci Domnul Iisus a fost recunoscut ca Avatar.
  Domnul Iisus s-a nascut si propovaduit in Dacia si apoi a plecat cu apostolii in Iudea ,unde se nascuse Lucifer, pentru a da batalia finala

  • N-as merge atat de departe incat sa spun ca Iisus s-a nascut in Dacia. 🙂 …
   Dar as merge atat de departe incat sa spun ca Noe s-a oprit cu arca undeva pe Carpati (Bucegi?) si ca Peleg, unul dintre urmasii sai, s-a nascut undeva prin Ardeal (Feleac?).

   Un detaliu interesant:
   Zona Romaniei de astazi se afla in stravechime pe o latitudine mai mica, probabil pe undeva pe la 30-40 de grade (ma refer la centrul zonei), ceea ce ar insemna ca si clima era alta, logic.
   Ce relevanta are? Pai, are. Noe, spune textul, s-a apucat sa cultive vie.
   Vedeti teoria Pamantului in expansiune!

   PS
   Bucegi (buceag) <= buca geo <= bucata de pamant

   • “N-as merge atat de departe incat sa spun ca Iisus s-a nascut in Dacia.”Cine te opreste ?Politica?Au avut grija sa-L acapareze cu toate ca nu-L recunosc,deoarece au observat ca prin religie se poate manipula la greu.

  • Nascut in Dacia NU dar initiat POATE. Ma bazez pe indeletnicirea MANTUITORULUI ca a fost TAMPLAR. Meserie invatata in perioada dintre 12 si 30 de ani. Unde? In DACIA. Vedem destula vegetatie pe COLUMNA. Nuuuu.

   • O gluma buna.In israel mai multa padure ca in Ardeal ha ha ha ha ha.Conform caror documente poti spune ca El a invatat aceasta meserie intre 12-30 ani?

 2. ,,Creanga de aur”-M.sadoveanu.Cam pe acolo,nu?

 3. Grosan Maria // 2 iulie 2015 at 21:09 // Răspunde

  Religia lui Zalmoxis vorbea despre nemurire. IISUS CHRISTOS a invins moartea dobandind nemurirea la modul absolut propriu. Lupta lui IISUS nu era cu Lucifer ci cu moartea, pe care a invins-o.Consecinta pacatului originar a fost moartea. Omului i-a fost blocata calea spre -Pomul Vietii-.IISUS CHRISTOS a restabilit legatura omului cu SURSA VIETII. In scrisoarea catre BISERICA din SARDES , care este Epoca noastra,DUMNEZEU ii spune omului -Stiu ca esti viu si te misti, dar esti mort-. Da traim intr-o Lume ireala, a mortii. Si celor cati L-au primit, care cred in numele LUI, le-a dat putere sa se faca fii ai lui DUMNEZEU.(Ioan 1, 12).Omul are datoria fata de sine si fata de propriul DUMNEZEU de a gasi calea catre SURSA VIETII.

  • Maria,nu exista “pacatul originar” pe care apoi sa fie platit la nesfarsit.Aceasta idiotenie a fost inventata de catre preoti pentru a subjuga populatia.Niciodata Dumnezeu nu a inchis drumuri pentru oameni.Caile Divine sunt in permanenta deschise celor care vor sa paseasca pe ele.

  • Care si unde este aceasta sursa (pomul vietii)? Cine este Dumnezeu? Cel care le-a aparut profetilor? Cel de pe muntele unde au urcat Moise si cei 70 de intelepti? Daca traiesti intr-o lume “ireala” te doare daca iti trag un sut in fund? Sau e doar o iluzie? Wake up!

   • Corect! Pentru astfel de blasfemii, am fi fost rapid arsi pe rug, dupa tortura specialitatea casei marca Inchizitie. Unde am mai vazut asa ceva? Acest “GESTAPO” religios care a bintuit sute de ani, condus de “Himleri si Eichmani”, banditi bolnavi in sutana, binecuvintati de papii de atunci. HOLOCAUST total, nu? Acum poa’sa ma pupe-n..daca nu le place. Nu ne invatam minte deloc. Mai nou, 72 de virgine..HA! Cind ajungi sus (bucati), dai de suflete nevinovate. ALLAH AKBAR!

 4. Roland Vladutescu // 3 iulie 2015 at 0:14 // Răspunde

  Apreciez faptul ca prezentati originea geto-dacica a poporului roman si va preocupa completarea unor lacune voit lasate de majoritatea istoricilor romani in ce priveste continuitatea, dar vreau sa va semnalez o gresala destul de usor de observat: Domnul Isus Christos, a inviat a 3a zi dupa raportul Scripturilor, iar o referinta ar fi Luca 24:1-8. Sunt de acord ca dacii au primit crestinismul mai usor datorita asemanarilor, dar trebuie totusi sa nu fortam nota unde nu este cazul.

 5. Foarte bun articolul! Felictari! Desi, e nevoie de mai mult de atat… 🙂

 6. In loc sa intrati in hatisul incalcit al problemelor teologice legate de Dumnezeu si de Cristos , ar trebui sa intarim si mai mult prin chiar insasi fiinta noastra de romani , ca tot ce exista in aceasta Europa isi are originile pe vatra vechiului imperiu traco – get. De aceea … pentru completarea cunostintelor dvs , urmariti toate emisiunile lui Daniel Roxin referitoare la daci si pe gen. Chelaru cat si pe Parlog.
  Referitor la crestinism … porniti de la imparatul Constantin si macar pana la conciliul de la Trent … ve-ti sti mai multe decat un profan . D’abia dupa ce ve-ti descoperi si familia Piso o sa intrati in dubii si o sa reusiti sa faceti o distinctie clara intre RELIGIE si SPIRITUALITATE . Va urez noroc in cautarile dvs … nu uitati ca nimic nu este imposibil iar noi suntem limitati datorita franei mintii noastre. Sanatate tuturor si o imbratisare fraterna lui Daniel Roxin.

 7. Grosan Maria // 4 iulie 2015 at 11:18 // Răspunde

  SURSA VIETII? Caci cuvantul lui Dumnezeu e viu si lucrator si mai ascutit ca orice sabie cu doua taisuri, si patrunde pana la despartitura sufletului si duhului, dintre incheieturi si maduva, si destoinic este sa judece simtirile si cugetarile inimii(Pavel, Epistola catre evrei,cap.4,12) Desigur putem polemiza la modul cel mai simplist, caci ficare se exprima pe sine, potrivit intelegerii si simtirii sale,dar nu asa gasim ADEVARUL.

 8. Acestea sunt doar parerile voastre! Nu stim adevarul!
  Religiile s-au schimbat si se vor schimba mereu…deci putem discuta de Evolutie chiar si in religie. Daca iti ajuta, crezi mai departe… dar e pacat sa traiesti intr-o minciuna!

 9. Evreii au falsificat totul, inclusiv originea lui Mesia !!! Cà nu vor sà o recunoascà, asta-i treaba lor, insà incet ,..incet, adevàrul iese la suprafatà din ce in ce mai mult, si este tot mai evident !!! Dacà Gràdina Maicii Domnului este in Dacia, de ce ne mai chinuim sà localizàm acest tàrim, unde curge lapte si miere ???

 10. Nemurirea crestina si nemurirea zalmoxiana nu sunt notiuni identice! Nemurirea crestina afirma învierea trupurilor tuturor oamenilor care au murit, astfel ca acestia vor trai vesnic fie in rai, fie in iad. Asadar, nemurirea crestina este o nemurire materiala, sau materialista, doar a trupului, sufletul inviind odată cu trupul. In contrast, nemurirea zalmoxiana este o nemurire doar a sufletului. In conceptia geto-dacilor, la moartea unui om, trupul rămâne pe vecie in lumea asta, de aceea era ars, pe când sufletul constient se întrupa, se nastea intr-un alt univers, intr-o alta lume. Niciodată nu se mai întorcea in lumea din care pleca, doar sufletul nemuritor, pleca fie intr-o lume vesnica, fie intr-o lume finita in care trăia asa cum trăise in cea de dinaintea plecării definitive. Asadar, nemurirea zalmoxiana era o nemurire idealista, doar a sufletului, nu si a trupului.

 11. Ce-i BUN se aduna, iar cele rele se despart precum apa de ulei. Sufletul primeste “ce-i bun”, pana cel rau isi baga coada, facand ca BINELE sa fie urat, iar raul sa fie ridicat la rang de “religie”, adunand in jurul sau adepti.
  Depinde de fiecare dintre noi ce cale sa apucam, CALEA ce duce la “Starea cea dintai”, ori calea ce duce la slujba pantecelui.
  Se pare ca cele doua religii aveau acelasi scop, diferenta este ca INTEMEIETORUL CRESTINISMULUI a “pecetluit” RELIGIA SA prin JERTFA.

 12. Ce vreau sa subliniez eu este urmatorul aspect ce ma framanta de cand sunt mic: Imediat dupa ce “primii crestini” au fost izgoniti DE Roma pe la marginile imperiului si s-au refugiat pe la Gurile Dunarii (inclusiv la Curtea regilor Daciei) Roma a putut sa gaseasca intr-o albie de rau (CULMEA TRADARII) sute si mii de tone de aur.

  CUM?
  CINE a tradat?
  Care a fost procesul mental al Romanilor de au reperat intr-o albie de rau (ce a fost secata apoi inundata iara) atata amar de aur?

  Ciudata si Religia asta nu?
  Fara ea (Religia Crestinina), acesti spioni (“alungati de Roma”), NU ar fi fost acceptati de Daci – ca prigoniti ai sortii.
  Io zic ca e bine..

 13. ileana ciuculete // 28 decembrie 2015 at 19:58 // Răspunde

  slava Domnului ca a-ti dat numele corect al zeului strabun ” ZALMOXIS ” mosul aurului talcuit pentru ca Zal = aur , in limba strabuna Daca , felicitari , curaj

  • Conform logicii tale (de la Zal = aur), si numele tau “Ileana” vine de la “ilicit”.
   La fel si “ciuculete” vine de la “ciuciu”.

   Dumnezeu, deci Domnul Zeu(s) caci Zeu(s) era unul si acelasi cu Zamolxe (si nu “Zalmoxis”

   • Ileana cred ca zice bine “Zalmoxis” care in traducere libera ar fi “Zau al mos” adica zeul cel mos, cu echivalenta in iconologia bizantina de “Cel vechi de zile” (ipostaza a lui Iisus Hristos).
    Si astazi pe la noi prin popor se mai spune inca “al batran” cu semnificatia de “mosu'”.

  • Draga Ileana,

   “Hristos” s-ar traduce prin “starea de aur” sau “persistent in starea de aur”, ceva asa, (din greceste, evident – acuma, cat e de netraca si greaca asta, mai ramane de discutat).

   “Hris” nu te trimite la Crisurile din Muntii Apuseni?

   Biblia spune:
   “Sa inmulteasca Dumnezeu pe Iafet si sa se salasluiasca acesta in corturile lui Sem…”
   Adica, urmasii lui Iafet au ramas impreuna cu cei a-i fratelui sau Sem, ca stare de spirit, ma gandesc… Sau poate nu numai.

 14. 1. Dan Oltean nu e istoric ci desenator/grafician, auto-proclamat istoric, ca sa poata debita cretinatatile papusarilir lui care il platesc (iredentistii unguri).

  2. Crestinismul nu a existat in secolul 2 ci din secolul 3 abia.
  E adevarat ca evreo-grecii de la conducerea imperiului roman, au inventat crestinismul plagiind cultul lui Zamolxis al dacilor, plus puzderie de alte aspecte, legende, nume si simboluri ale dacilor de pretutindeni, dar sa nu masluim istorii false, secole false de aparitie a crimei universale numita “crestinism”, sau momentul aparitiei (cu sabia la gat, rastigniri si arderi pe rug, si taieri de capete) satanismului crestin in Dacia, care nici in secolul 13 A.D. nu a fost complet implinit. (inceput in secolul 8 AD).
  Scrisori din Vatican dovedesc asta.
  Vezi in articol si cat de târziu(!) dupã cristos walahii/walati inca nu au cazut sub calcâiul satanic evreiesc de la Roma, al fictivului evreu fara nume, “isus cristus”, in timp ce cretinii spalati pe neuron ii tot dau cu “dacii erau crestini in secolul 1” ;), cand pana si crestinismul a aparut oficial in Roma abia in secol 3 AD.:
  https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/10/24/document-papal-din-1234-cu-privire-la-romanii-din-episcopia-cumaniei/

  Vezi si:
  Mesia Cezarului evreiesc Flavian: Conspirația romană care l-a inventat pe Isus.
  http://youtu.be/b6HUn647U6c

  PS: Dacul Mitra s-a nascut pe 25 decembrie si ziua lui o sarbatorim.
  Biblia ne spune ca evreul (fictiv si fara nume*) isus cristus s-a nascut la inceputul verii.
  https://youtu.be/EyqAmfKCPX0

  3. Deci Herodot era “oltean”

  • Daniel Roxin // 12 martie 2016 at 7:50 // Răspunde

   Il confundati pe Dan Oltean cu Radu Oltean. Radu Oltean este grafician…

   Nu comentez restul afirmatiilor pe care le faceti.

  • Draga Dinule,

   Punctul 1. Eroare (dovedita de Roxin)

   Punctul 2. Eroare

   Vezi si: Eroare

   PS: Eroare

   Punctul 3. Eroare

   In total: 🙂 )))

  • Parte din asertiunile tale nu au logica.Nu demonstrezi nimic cu documentul din ,,Tiparituri”,pe care l-am citit si eu.Acolo romanii sunt numiti,,schismatici”,referire evidenta la ortodoxism.Nu se spune ca sunt pagani sau mai stiu eu ce.Asta dovedeste clar prezenta crestinismului in perioada aceea,despre ce vorbim? Sau ortodoxismul nu e crestinism? Greu de inteles argumentatia ta, poate pt.simplul fapt ca nu prea exista cu adevarat…

 15. Realiatea este un pic altfel.Tocmai invatatura crestina este imprumutata si in anumite locuri inflorita. 🙂 http://www.ariminia.ro/ro/iisus-a-fost-get/

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii