Noutăți

Celebration, orașul utopic creat de cei de la Disney. Astăzi, aici trăiesc 7.000 de oameni. Galerie foto

“Vorbim despre acel loc în care vecinii se salută între ei în liniștea amurgului unei zile toride de vară, iar copii se plimbă nestingheriți cu bicicletele pe străzile înguste și vânează licurici la venirea serii. Leagănurile de pe verandă se aud în surdină purtate de un vânt răcoritor. Îți amintești locul acesta?” Probabil că sună ca începutul unui film produs la Hollywood. Totuși, undeva există așa ceva pentru că vorbim despre Celebration, un oraș utopic american pe care Disney l-a construit în Florida în urmă cu 21 de ani.

Primul paragraf al acestui articol este literalmente preluat din broșura originală redactată în anul 1996, compusă de faimoasa echipă “Imagineering” a celor de la Disney.

Celebration se dorea a fi un oraș idilic în care oamenii să trăiască în prosperitate și comuniune la standardele înalte ale corporației Disney. Însă lucrurile nu mai stau tocmai așa. Potrivit publicațiilor americane prețurile au scăzut lent în Celebration, iar astăzi sunt aproape în concordanță cu prețurile medii ale locuințelor din regiune. În ceea ce privește numărul de persoane care locuiesc în aceast oraș inedit, potrivit celui mai recent recensământ disponibil din 2010, numărul lor se ridică astăzi la 7.247 de locuitori.

celebration 1

celebration-florida-2-340x256

celebration 2

celebration 3

celebration 4

Cei care locuiesc aici trebuie mai întâi să semneze o Declarație a Legământului, un document foate detaliat de 166 de pagini, în care li se explică potențialilor rezidenți anumite reguli stricte. Aceste reguli vorbesc, printre altele, și de modul cum trebuie parcată mașina, cât de mare trebuie să fie gardul viu, cât de mult compost aveți voie să folosiți sau cât de mult scoarță trebuie să fie în jurul anumitor plante. Desigur, după cum a spus Eisner când Disney a deschis orașul, “Primul principiu al Celebration este că nimeni nu este obligat de fapt să trăiască aici”.

Walt Disney a avut întotdeauna un vis de a construi un oraș model. A fost o parte a planului său principal de a crea un nou regat magic în Florida. Disney a reușit să convingă autoritățile locale să-i acorde putere absolută în limitele noului său imperiu, inclusiv capacitatea de a ridica taxele și de a rula drumurile și facilitățile publice. De fapt, a creat un guvern privat Disney.

În 2003 însă, Disney a scos la licitație o mare parte din părțile dezvoltate ale orașului. Un an mai târziu majoritatea orașului nu mai era deținută de corporația Disney.

celebration 5

efefef fefe
sursa: https://www.theguardian.com/world/2010/dec/13/celebration-death-of-a-dream

sursa: http://gizmodo.com/celebration-florida-the-utopian-town-that-america-jus-1564479405

sursa: http://www.todayifoundout.com/index.php/2015/04/building-quintessential-american-town/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Celebration, orașul utopic creat de cei de la Disney. Astăzi, aici trăiesc 7.000 de oameni. Galerie foto

  1. cetățeanul tulburat // 13 august 2017 at 16:52 // Răspunde

    Disney a făcut un pact cu bandiții care conduc planeta, altfel nu ajungea atât de mare…A spălat creierul maselor prin desene animate ducând în derizoriu fenomenul ozn, practic nici nu avea de ales, trebuia să se supună noii orânduiri…Acum avem Hollywood-ul care fac filme la comandă…cu același scop.
    De fapt tot entertainment-ul pe planetă este creat să țină masele ocupate ca ei să lucreze în liniște la La-La Landul perfect!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii