Noutăți

Celebra pictură a Mona Lisei ascunde un alt portret pictat în interior de Leonardo da Vinci?

Celebrul portret Gioconda sau Mona Lisa ascunde un alt portret enigmatic – asta susține un cercetător francez. Pascal Cotte a făcut această afirmație după ce a studiat mai bine de 10 ani opera de artă a lui Leonardo da Vinci. Aceste este convins că sub portretul Mona Lisei se află conturul unei alte femei. Cotte a început să studieze pictura aflată în interiorul Muzeului Louvru încă din 2004, folosind o tehnică numita Layer Amplification Method. Metoda reprezintă procesul de proiectare a unor serii de lumini intensive pe pictură pentru a observa eventualele reflecții.

monalisa2

” Am putut analiza exact ceea ce se întâmplă în interiorul straturilor de vopsea și am putut observa fiecare strat al picturii, precum și ordinea cronologică a creării”, a declarat Cotte pentru un documentar realizat pe această temă de televiziunea britanică BBC.

Totuși studiul realizat de francez este privit cu scepticism de o parte a comunității științifice care susține că dovezile sunt foarte subțiri.

Se crede că Leonardo da Vinci a început să lucreze la operă în anul 1503 și ar fi finalizat-o cel mai devreme 3 ani mai târziu. Este considerată a fi una dintre cele mai renumite opere de artă din istoria lumii. Puține alte tablouri au fost atât de mult reproduse sau discutate.

Pictura este realizată în ulei și are dimensiunea de 77 x 53 cm. Natura imaginii redate a făcut subiectul a nenumărate interpretări. În general se poate spune că vivacitatea și ambiguitatea fizionomiei Giocondei se datorează procedeului de pictură sfumato”, dând tabloului un aer misterios. Identitatea personajului portretizat nu este nici ea sigură, deși recent cercetătorul Giuseppe Pallanti din Florența tinde să confirme afirmația lui Giorgio Vasari, după care ar fi vorba de Monna Lisa Gherardini, membră a micii nobilimi rurale din Toscana.

 Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: bbc.com

sursa: telegraph.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii