Noutăți

Cele mai surprinzătoare lucruri, pe care nu le știai, despre pasărea din stema României!

  •  
  •  
  •  

Cunoști stema României încă din copilărie, însă e posibil să nu-ți fi pus prea multe întrebări despre animalele din aceasta. De fapt, stema țării noastre cuprinde mai multe animale: trei păsări și patru mamifere de talie mare. Cel mai probabil, nu cunoști foarte multe lucruri despre ce reprezintă acestea.

PressOne a discutat cu un expert în domeniu, ca să înțelegem puțin mai multe despre stema României. Pentru asta, a apelat la prof. univ. dr. Ileana Căzan, secretar al Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei României, cercetător științific I la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București.

Pasărea cea mai mare, pe care o vezi din prima, este, de fapt, o acvilă de munte. Fără sceptrul, coroana și sabia pe care le are, aceasta reprezintă regiunea Muntenia și a fost preluată apoi ca simbol al întregii Românii.

Regele animalelor este în mod incontestabil leul, iar acvila, de multe ori tratată și ca vultur, pentru că atunci nu se făcea diferența între specii, este legată de ideea de înălțime, de dominație, de aspirație spre înalt, iar toate atributele acestei păsări răpitoare duc la ideea de supremație în regnul animal”, explică Ileana Căzan.

Cum a evoluat stema României, de-a lungul timpului

Totuși, prima dată pe stema țării a ajuns un vultur. Asta pentru că, în Evul Mediu, deosebirea dintre un vultur și o acvilă era mai dificil de făcut.

În timpul lui Mircea cel Bătrân, a fost o pasăre care poartă crucea în cioc și care este asimilată cu specia Aegypius monachus, vulturul negru”, explică expertul.

Mai târziu, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, acvila ajunge să fie pictată pentru prima oară pe stema Principatelor Unite. Pe atunci, aceasta exista doar alături de un singur alt animal: un bour.

Citește mai mult: Playtech


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Cele mai surprinzătoare lucruri, pe care nu le știai, despre pasărea din stema României!

  1. Steagul prezentat in fotografie este steagul “cu stema” , din categoria steagurilor speciale folosit de institutiile statului . Tehnic , pe flamura tricolora a steagului , direct , nu se poate pune acvila Romaniei , de ce ? pentru ca galben pe galben = nu se vede ! Asadar cand la zile festive arboram tricolorul , acesta trebuie sa nu aiba stema , decat in cazul in care este arborat pe institutiile statului . Cand maghiarii din Transilvania , arboreaza steagul Ungariei “cu stema ” nici noua nu ne comvine ! Mai grav este cand ei arboreaza baniera presedintelui Ungariei !!? Tema ramane deschisa !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii