Noutăți

Cele mai periculoase virusuri de pe Pământ

  •  
  •  
  •  

Probabil că ne luptăm cu virusurile încă de când existăm ca specie. În cazul anumitor boli virale, vaccinurile și medicamentele ne-au permis să împiedicăm răspândirea infecțiilor la scară largă și i-au ajutat pe bolnavi să se recupereze.

Într-un caz specific – al variolei -, am reușit chiar să eradicăm boala, scăpând lumea de povara noilor cazuri. Totuși, suntem departe de a câștiga lupta împotriva virusurilor.

În ultimele decenii, tot mai multe virusuri au „sărit” de la animal la om și au declanșat focare importante, făcând mii de victime.

Tulpina virală care a determinat focarul de Ebola în 2014-2016 în Africa de Vest ucide până la 90% dintre persoanele pe care le infectează, ceea ce o face să fie cel mai letal membru al familiei Ebola.

Există însă și alte virusuri care sunt la fel de periculoase, iar unele fac chiar și mai multe victime.

Unele virusuri, inclusiv noul coronavirus, care stârnește panică la nivel mondial, au rate de mortalitate mai mici, dar reprezintă, totuși, o amenințare serioasă la adresa sănătății publice, deoarece încă nu există mijloace pentru a le combate.

Virusul Marburg

Oamenii de știință au identificat virusul Marburg în 1967, când au apărut mici focare în rândul cercetătorilor de la un laborator din Germania care au fost expuși la maimuțele infectate aduse din Uganda…

Virusul Ebola

Primele focare de Ebola cunoscute la oameni au lovit simultan în Sudan și în Congo în 1976. Ebola este răspândit prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale sau țesuturile persoanelor ori ale animalelor infectate.

Tulpinile cunoscute variază drastic în ceea ce privește mortalitatea. Una dintre tulpini, Ebola Reston, nici măcar nu îi îmbolnăvește pe oameni. Dar în cazul tulpinii Bundibugyo, rata mortalității este de până la 50%, și de până la 71% pentru tulpina din Sudan, potrivit OMS.

Cel mai recent focar din Africa de Vest a început la începutul anului 2014 și a fost cel mai mare și mai complex focar de Ebola de până acum.

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Cele mai periculoase virusuri de pe Pământ

  1. Microbii nu se iau si nu se dau. Nu exista boli molipsitoare. Exista in schimb otraviri ale aerului si/sau ale apei pe areale vaste, in care locuiesc comunitati importante de oameni care evident ca vor fi otraviti in masa, ca de acolo aspectul de molipsitor, de contagios al bolilor.

    Sintagma “boala contagioasa” este o mare smecherie de comunicare. Ca altfel cum ar fi ajuns industria chimico-farmaceutica cea mai profitabila industrie?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii