Noutăți

Cele mai imporante cinci descoperiri științifice din anul 2017

  •  
  •  
  •  

Anul ce tocmai se încheie a fost unul în care cercetătorii au reușit să transforme multe lucruri științifico-fantastice în realitate. De la evoluțiile tehnologice privind editarea genei, la îmbunătățirea inteligenței artificiale și la realizarea de pași importanți în obținerea de computere cuantice, 2017 a fost un an plin de decoperiri. În acest scop, am compilat o listă cu cele mai importante realizări din acest an, care ne „împing” spre un viitor tehnologic cum în urmă cu mai mulți ani în vedeam doar în filme.

Uterul artificial. Una dintre cele mai importante descoperiri din acest an, potrivit celor de la futurism.com, este cea a echipei de medici de la Children’s Hospital din Philadelphia, care au reușit să utilizeze cu succes un uter artificial. Uterul artificial a găzduit miei născuţi prematur, aflaţi la echivalentul săptămânilor 23-24 de gestaţie la fetuşii umani. Acesta este de fapt un recipient din plastic, umplut cu lichid amniotic artificial, conectat la senzori şi diverse aparate pentru sprijin fiziologic, pentru a reproduce mediul din interiorul unui uter de oaie. Timp de 28 de zile, mieii născuţi prematur au fost menţinuţi în mediul steril şi protejat de schimbările de temperatură, presiune şi lumină din uterul artificial, aceştia dezvoltându-se natural, precum mieii din uterul oilor. Bineînțeles cercetările continuă, însă medicii sunt de părere că același sistem de uter artificial ar putea fi folosit și în cazul fetuşilor prematuri umani.

7E79BBC1-8935-4DED-B853B8D7208368B4

Modificarea embrionului uman. Responsabilă de acest lucru este o echipă de cercetătorii din Portland, SUA, care au reușit să modifice genetic embrionul uman utilizând instrumentul de editare a genelor CRISPR. Omul din spatele acestui proiect, dr. Shoukhrat Mitalipov de la Oregon Health and Science University, a putut edita ADN-ul unui embrion uman cu o singură celulă, demonstrând că este posibil să se repare în acest mod genele defecte care transmit boli ereditare.

Editarea genetică în interiorul corpului uman. CRISPR este cel mai eficient instrument de editare genetică de care dispunem. Oamenii de ştiinţă de peste ocean au reușit să modifice ADN-ul unui pacient cu o boală genetică rară, prin editarea genetică direct în interiorul corpului. Bărbatul în vârstă de 44 de ani, care suferea de sindromul Hunter, este în prezent prima persoană care beneficiază de o modificare a ADN-ului pe viu, în timpul vieții. Modificarea genetică a fost realizată pe baza unui tratament CRISPR dezvoltat de cei de la Sangamo Therapeutics.

1501163210804

5 noi particule subatomice. Cei de la Large Hadron Collider Beauty Experiment (LHCb) au anunţat descoperirea unui grup de 5 noi particule subatomice, într-o singură analiză. Descoperirea este excepţională având în vedere că cele 5 particule sunt stări excitate ale unei particule denumită Omega-c-zero. Această veste deschide o nouă perspectivă privind înţelegerea teoriilor cuantice din fizica particulelor.

Asigurarea viitorului comunicării cuantice. Și tot în acest an s-au înregistrat progrese semnificative în domeniul comunicațiilor cuantice. Demonstrațiile privind inseparabilitatea cuantică în spațiul cosmic, trimiterea cu succes a unor mesaje utilizând criptografia cuantică, dovedesc că Internetul cuantic ar putea deveni realitate în timpul vieții noastre.

lhcb7-640x415

sursa: https://futurism.com/top-7-breakthroughs-2017-prove-living-future/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii