Noutăți

Cel puțin 340.000 de americani au murit în urma testelor nucleare desfășurate de armata SUA în Nevada între 1951 și 1973 !

?????????????
  •  
  •  
  •  

Bombele atomice căzute la Hiroshima și Nagasaki au dus la moartea a sute de mii de oameni. Dar noi cercetări arată că testele nucleare interne ale SUA ar fi ucis chiar mai multe persoane decât în Japonia. După Fukushima, nu au existat decese din cauza otrăvirii prin radiații, dar acest eveniment a avut loc relativ recent, iar otrăvirile prin radiații adesea ucid lent de-a lungul deceniilor. Atunci când SUA a detonat bombele atomice în Hiroshima și Nagasaki, estimările au dus numărul morților la aproximativ 200.000 de persoane, dar cifrele exacte sunt greu de stabilit. În anii 1950, guvernul S.U.A. a subliniat pericolul subtsanțelor radioactive, afirmând că toată radioactivitatea a fost limitată la situl de testare Nevada. În ciuda acestui fapt, o estimare națională a vorbit despre 49 000 de decese cauzate de cancer, apărute în urma testelor nucleare desfășurate în zona mai sus amintită.

Totuși, rezultatele cercetărilor noi sugerează că acest număr este inexact. Folosind o metodă nouă și o mai bună înțelegere a emisiilor radioactive, Keith Meyers de la Universitatea din Arizona a descoperit că testele nucleare din SUA au fost responsabile pentru moartea a mai multore persoane decât cele ucise de bombele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki. Mai exact, între 340 000 și 690 000 de americani au murit de pe urma efectelor radioactive eliberate în atmosferă între 1951 și 1973.

Studiile anterioare au studiat, în general, zonele înconjurătoare sitului de testare din Nevada. Cu toate acestea, cea mai mare parte a deceselor au fost dispersate în întreaga țară, în special în regiunea Midwest. Aceste decese au fost cauzate de o sinergie nefericită între condițiile atmosferice, radiație și vaci, sau mai exact laptele de vacă. Din toate elementele radioactive produse de o explozie nucleară, iodul-131 a fost cel mai mare criminal. I-131 are un timp de înjumătățire de opt zile, tinde să se acumuleze în glanda tiroidă și emite radiații beta și gamma.

Potrivit studiilor actuale, o cantitate semnificativă de I-131 a fost prinsă în vânturile de mare altitudine, lucru ce a facilitat transportarea particulelor radioactive în alte regiuni ale SUA, unde au fost amestecate cu nori de ploaie. Ploaia acum radioactivă a căzut pe pajiștile din Midwest dar și în alte zone. Apoi, vacile au consumat iarba radioactivă și implict au produs apoi lapte radioactiv.

Datorită unei baze de date a Institutului Național al Cancerului, care conține date ample privind expunerea la radiații, Meyers a reușit să urmărească cantitatea de I-131 găsită în laptele local și să compare acest lucru cu numărul și natura deceselor la nivel de stat. În acest fel, Meyers a fost în măsură să determine că un număr semnificativ de astfel de decese s-au datorat consumului de lapte otrăvit. Acești civili nu aveau cum să știe că laptele pe care îl consumau era iradiat de testele nucleare efectuate la sute de kilometri distanță.

În mod ironic, zona din jurul sitului de testare din Nevada nu a avut această problemă. Deși și localnicii beau lapte proaspăt de la vacile proprii, acești au fost obligați de către autorități să importe fânul din alte părți ale țării. Deși înțelegerea noastră privind radiațiile și efectele testelor nucleare este mult îmbunătățită de la începutul erei nucleare, studiul servește ca un avertisment pentru viitorul omenirii.

sursa: https://bigthink.com/politics-current-affairs/new-estimate-deaths-from-us-nuclear-tests
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii