Noutăți

Cel mai vechi tatuaj din lume a fost descoperit pe o mumie veche de 5.300 de ani

  •  
  •  
  •  

Istoria lungă a tatuajului tocmai a fost rescrisă. Pe două dintre mumiile vechi egiptene, adăpostite în cadrul Muzeului de Istorie din Londra, cercetătorii au descoperit ceea ce ei cred că sunt cele mai vechi tatuaje din lume. Mumiile au o vechime de 5300 de ani, iar descoperirea demonstrează faptul că oamenii se tatuau în Africa cu cel puțin o mie de ani mai devreme decât se credea anterior.

Un taur sălbatic a fost identificat ca fiind stilizat pe brațul mumiei masculine, cunoscute ca Gebelein Man A, cel mai probabil simbolurile reprezentând puterea și virilitatea. Mumia feminină, cunoscută sub numele de Gebelein F, are o serie de simboluri în formă de “S” pe umăr, care probabil simbolizând statutul, curajul, protecția mistică și cunoașterea magică. Studiul acestei perechi de mumii a fost publicat recent în Jurnalul Științelor Arheologice. Date noi ale analizelor cu radiocarbon confirmă faptul că aceste mumii au murit între 3.351 și 3.017 î.H. Ambele mumii au fost găsite în apropierea așezării antice din Gebelein, în perioada predinastică a Egiptului, chiar înainte de primul Faraon și de pima unificare a țării. Corpurile au fost conservate în mod natural datorită nisipurilor fierbinți și uscate, fără tehnici speciale de îmbălsămare sau conservare.

Cel mai vechi tatuaj cunoscut până acum îi aparține lui Ötzi Iceman, un om care a murit în Munții Alpi undeva între 3100 și 3000 î.en. Cu toate acestea, în mod semnificativ, este de remarcat că Gebelein Man prezintă tatuaje care reprezintă un animal, în timp ce tatuajele lui Ötzi constau în puncte și liniuțe simple. Aceasta înseamnă că Gebelein Man are cele mai vechi tatuaje figurative descoperite vreodată.

content-1519912000-woman content-1519911800-gebelein-man-tattoo-1-preview

Destul de ciudat, cele două mumii egiptene au fost depozitate la Muzeul Britanic timp de aproape 120 de ani, dar arta de pe corpurile lor a trecut neobservată, în ciuda faptului că mumiile au făcut obiectul mai multor studii și scanări. Tatuajul apăreau ca niște smalțuri întunecate sub lumina naturală, dar o nouă fotografie în infraroșu a arătat că marcajele întunecate erau, de fapt, tatuaje, cel mai probabil făcute prin introducerea de funingine în stratul dermic al pielii.

extra_large-1519911676-cover-image

sursa:http://www.iflscience.com/editors-blog/worlds-earliest-tattoos-depicting-animals-found-on-5000yearold-mummies/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii