Noutăți

Cel mai vechi sistem nervos central, descoperit la o fosilă veche de 520 de milioane de ani

Rămășițele unei creaturi străvechi, care seamănă cu un crevete, conține cel mai vechi sistem nervos descoperit până în prezent. Descoperirea i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să descifreze evoluția sistemelor nervoase la animale.

Rămășițele remarcabile au aparținut lui Chengjiangocaris kunmingensis, o creatură care a trăit în urmă cu 520 de milioane de ani pe actualele teritorii ale Chinei. Fosila are o coloană vertebrală lungă, cu grupuri de nervi dispuse de-a lungul cordonului vertebral.

Oamenii de știință au observat că masele țesutului nervos, sau ganglionii, au crescut progresiv de-a lungul sistemului nervos central. Cercetătorii susțin că ganglionii au fost asociați cu perechile de picioare care, de asemenea, aveau dimensiuni reduse, deoarece și acestea au progresat de-a lungul corpului animalului.

C. kunmingensis a trăit în timpul erei Cambriane, fiind predecesorul insectelor, arahnidelor și a crustaceelor. Aceste creaturi probabil trăiau pe fundul mărilor” , declară Javier Ortega-Hernandez, biolog în cadrul Departamentului de Zoologie al Universității din Cambridge și co-autor al descoperirii.

Potrivit cercetătorilor, creatura putea ajunge până la 15 cm (6 inch) lungime și avea cel puțin 80 de picioare minuscule.

sursa: livescience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii