Noutăți

Cel mai vechi producător de ceasuri din lume

Gallet este cel mai vechi producător de ceasuri din lume începuturile fiind pe vremea lui Humbertus Gallet, un meșter ceasornicar care a devenit cetățean al Genevei în 1466.

Philippe_gallet_geneva_registry_jewelers_watchmakersDetaliu din anul 1702 despre Philippe Gallet, care apare în Registrul de la Geneva (Suitte des noms) de bijutieri și ceasornicari. Acest document original, acum adăpostit în arhivele Republique de Geneve, atestă producția de ceasuri, foarte timpurie a familiei Gallet

Gallet & Cie (Gallet & Company) este numele înregistrat oficial de către Julien Gallet (1806-1849) în 1826, care a mutat afacerea de familie de la Geneva la La Chaux-de-Fonds în Elveția.

Compania Gallet a devenit însă foarte bine cunoscută în timpul secolului 20. Ceasurile Gallet au fost produse în primul rând pentru aplicații profesionale militare și industriale, dispunând de la primele serii, de o serie de inovații de cronometraj avansate.

Gallet_factor1911Fabrica Gallet, La Chaux-de-Fonds, Elveția, 1911

Un ceas Gallet de renume a fost cel comandat de senatorul Harry S. Truman în 1939 pentru piloții din Armata Statelor Unite, Forțele Aeriene, care aveau o ramă de rotație de 12 ore și numele a 23 de orașe majore ale lumii imprimate pe periferia cadranul. Aceste caracteristici au făcut posibile calculele orelor în funcție de teritoriul deasupra căruia se afla un pilot.

Gallet_electa_liegeGallet câștigă “Diploma de Onoare” la expoziția mondial[ din 1905, la Liege. Ceasul câștigător a fost un Gallet din aur de 18k, tip Art Nouveau, cu 23 rubine, cu 5 poziții și temperaturi.

A fost primul ceas de mână cu un bezel rotativ și unul dintre primele cronografe de mână din lume, fiind totdată și rezistent la apă. Truman a purtat un astfel de ceas Gallet în timpul mandatului său ca Președintele al SUA (1945 – 1953).

Gallet continuă să producă privat componente și module pentru un număr de alte entități din cadrul industriei de pontaj de lux. Compania este recunoscută pe plan mondial pentru ceasurile militare, sportive, dar și cele moderne, de uz privat.

Gallet_broad_arrow_ww1_1915Ceas militar (artilerie), 1915

În 2013, cu sprijinul și asistența membrilor companiei Gallet & Co, renumitul istoric și curator Adam Harris, a instalat o expoziție permanentă la „Muzeul Națioanal al Ceasurilor de mână și de perete” din SUA, intitulată “Istoria ceasului de mână”. Expoziția oferă o imagine cuprinzătoare a evoluției ceasului de mână, de la ceasuri mici de buzuna, care au fost mai întâi legate de încheietura mâinii, până la ceasul de mână din timpul secolului 20, încheind, evident, cu minuni ale prezentului.

Multichron_pilot

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

sursa: Military Timepieces, USA, American Watchmakers Institute Press


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii