Noutăți

Cel mai vechi calendar din Europa este raportat la constelația Orion și are o vechime de 4.600 de ani

 •  
 •  
 •  

La sfârșitul anilor 1970, în timpul construirii unui hotel, mai mulți muncitori croați au găsit o oală neobișnuită printre tonele de moloz. Arheologii au fost încurcați de modelele ciudate de pe obiectul ceramic care datează din anul 2600 î.Hr., până când dr. Aleksandar Durman a reușit să descifreze misterul. Pe acest vas este desenat un calendar. Cu toate acestea, spre deosebire de calendarele egiptene sau sumeriene contemporane, acest calendar european nu era bazat pe Soare sau Lună, ci mai degrabă pe stele. În centrul acestui calendar totul se raporta la constelația numită după vânătorul grec nobil, Orion.

Artefactul neobișnuit a fost descoperit pe 21 martie 1978, în timpul construcției a ceea ce este acum Hotel Slavonija din Vinkovci, Croația. Arheologii au recunoscut repede că artefactul aparține culturii antice Vučedol, care a înflorit pe malurile vestice ale Dunării între 3000 și 2200 î.Hr. Totuși, deși cercetătorii știau că este vorba de poporul Vučedol, modelul de pe vas nu a fost decodificat timp de câteva decenii. Societatea Vučedol a fost contemporană primilor locuitori ai Troiei (Troia are mai multe nivele de locuire, unele mai vechi decât războiul Troian), Vechiului Regat al Egiptului și Imperiului Sumerian din Mesopotamia. Spre deosebire de aceste civilizații, Vučedolii erau de origine indo-europeană.

Map-of-the-Vucedol-culture

“În vremurile culturii Vučedol, centura lui Orion, care este constelația dominantă pe bolta cerească în timpul iernii, dispărea sub linia orizontului exact la data 21 martie, marcând astfel echinocțiul de primăvară, ceea ce înseamna că aceasta marca începutul unui nou an”, a declarat dr. Aleksandar Durman.

Modelul decorativ este împărțit în patru rânduri, câte unul pentru fiecare anotimp. Cel mai jos rând, aproape de fundul vasului, reprezintă primăvara. Al doilea rând reprezintă vara. Aici sunt descrise constelații precum Cygnus și Cassiopeia, la fel de importante, care au fost folosite și de greci pentru a determina mișcările cerului. Legenda greacă spune că regina Cassiopeia era înlănțuită de tronul ei și condamnată să se rotească pentru totdeauna în cer pentru că ea a afirmat că fiica ei era mai frumoasă decât zeii.

Al treilea rând reprezintă toamna, iar în cele din urmă, rândul de sus reprezintă iarna. Aici se poate vedea simbolul Cassiopeia înclinat la 180 de grade și revenirea constelației dominante de iarnă, Orion.

Societatea Vučedol a fost foarte bine conturată. Inițial, crescători de vite, acești oameni au stăpânit arta de topire a cuprului în jurul anului 3000 î.Hr. Lucrul cu cuprul nu numai că le-a oferit avantaje economice, dar a fost, de asemenea, considerat ca fiind o formă de magie în acele timpuri. Societatea lor era condusă de o castă dominată de șamani. Acești șamani au crezut că sunt capabili să ajungă în inima Pământului și să tragă din el „sângele Pământului” care este cuprul.

561af1deac8d5a5b87657b519639ad36_XL

sursa:http://thedubrovniktimes.com/news/croatia/item/1794-unique-beeswax-souvenir-from-vinkovci

sursa: http://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/oldest-known-calendar-europe-based-orion-constellation-006296

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

11 Comments on Cel mai vechi calendar din Europa este raportat la constelația Orion și are o vechime de 4.600 de ani

 1. Nenea,Orion o fost cioban….

   • Da,sunt mai multe variante,de acord.Este de fapt o legenda.Alexandru Mitru, in legendele Olimpului ,spune despre ,uriasul Orion si cainele sau Sirius”.A fost ucis din gresala(sau nu,dupa alta varianta),a fost facut nemuritor si transformat in constelatie,o pleiada de stelute infatisind un arcas cu arcul intins,insotit de o mica steluta,Sirius ,cainele sau.S-ar spune ca si piramidele egiptene ar fi fost aranjate dupa pozitia constelatiei Orion,acum mai mult de 10.000 de ani si ca doar au fost ,,reparate” de egipteni.N-am continuat mai sus,era mai greu de legat de subiect.Scuze!

 2. mihai constantin // 31 august 2017 at 10:38 // Răspunde

  Daniel ,gi se referea la o cunostinta de-a lui ))

 3. Aaa,nu!Banuiam ,ca ceva, nu este in regula si ca are ceva in mina.Wikipedia!Daca nu eram eu, ar fi pocnit pe unul dintre actori,aia sunt inarmati cu cosoare si sulite…si ce ar fi urmat ,tot nu ar fi avut legatura cu subiectul ….

 4. cetățeanul tulburat // 31 august 2017 at 21:27 // Răspunde

  Wikipedia… o sursă Bună de propagandă și manipulare.
  Umanoizii ăștia de știință s-au gândit la toate…sunt campioni la ipoteze și presupuneri, legende și alți aburi…

  • Cetateanule, oare exista vreo sursa pe internetul asta careia sa nu-i zici instrument de manipulare?!
   P.S: Ma gandesc ca doar zeii tai, fundatia Keshe detine adevarul obtinut din apa vie si din niste scrieri pe un forum obscur!

 5. Fiecare bandă este împărţită în 12 căsuţe, reprezentând 12 „săptămâni” pentru fiecare anotimp. Fiecare căsuţă conţine o ideogramă a obiectelor cereşti care deveneau vizibile la un anumit punct al orizontului după apusul soarelui. Pictogramele reprezintă: Orion, Cassiopeia, Săgetătorul, Gemenii, Pegas şi Pleiadele. Dacă o căsuţă este goală, înseamnă că nimic nu era vizibil la punctul de referinţă în momentul respectiv. Se presupune că pătratele cu simboluri corespund unui interval de 8 zile, iar cele goale – de 7 zile, ceea ce ar duce la un număr de 90 de zile pentru un anotimp.

 6. cetățeanul tulburat // 1 septembrie 2017 at 1:10 // Răspunde

  Scrie-mi o sursă care o consideri că scrie adevărul!

  • Pentru inceput: ncbi.nlm.nih.gov
   Majoritatea articolelor care nu sunt finantate de companii sunt acolo. Se mai poate numi si cripta articolelor stiintifice, deoarece nu sunt indexate de „maretul” google si trebuie efectuate sapaturi intense pentru a gasi articolele „interzise”
   Are subiecte variate, de la articole pe tema efectelor adverse ale medicamentelor si vaccinurilor, pana la unele aspecte legate de GMO care nu convin unora din posturile inalte si chiar legate de propaganda cu virusuri „pandemice” ale unor „producatori” care vor sa-si vanda „minunile”.

 7. cetățeanul tulburat // 8 septembrie 2017 at 6:42 // Răspunde

  Nu m-ai nimerit! Nu e un domeniu care să îmi atragă atenția și să fiu conectat, practic tot ce se termină cu .gov nu mă interesează
  …industria farmaceutică e în ușor declin față de anii trecuți ca exemplu, dar urmărește același lucru, otrăvirea populației…Nu te poți vindeca dacă înghiți chimicale…Dar dacă reușești să îți folosești creierul la 25% din capacitate, ceea ce toată gașca și-ar dori, ai putea să te vindeci de orice doar gândindu-te!
  Sunt informații scrise în cărți care ni se țin ascunse în legătură cu cum să ne folosim creierul la 40% din capacitate, doar că lumea nu e pregătită pentru un asemenea salt…
  Încearcă să afli la ce ar fi acidul fulvic folositor corpului uman!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii