AIM radionica curs online

Noutăți

A fost creat cel mai puternic material din lume. Este de 40 de ori mai dur decât diamantul

Carbinul (carbon acetilenic liniar) a fost descris pentru prima dată în 1885 de către Adolf von Baeyer, însă de abia după 50 de ani de studii oamenii de știință au reușit să îl producă. Materialul are o duritate de doua ori mai mare decât a grafenului și de 40 de ori mai mare decât a celui mai dur diamant existent. Acesta este un derivat al carbonului, fiind un lanț uni-dimensional de atomi de carbon, legați între ei.

Tocmai această structură îl făcea foarte instabil, cel puțin până acum, când cercetătorii de la Universitatea din Viena au reușit să îl facă nu doar stabil, ci și utilizabil, cu ajutorul grafenului. Mai exact, austriecii au introdus mai multe bucăți de grafen în structura carbinului, pentru a-l împiedica să se descompună. În urma testelor s-au putut înlănțui peste 6.400 de atomi, lucru remarcabil. Fără inserarea grafenului nimeni nu reușise să treacă de 100 de atomi.

carbin

Un material atât de puternic își va găsi cu siguranță multe întrebuințări în dispozitivele viitoare, susțin dezvoltatorii săi : „Proprietățile mecanice și electronice ale Carbinului sunt excepționale. Acestea sugerează o multitudine de noi posibilități pentru proiectarea dispozitivelor nano-electronicelor”, a declarat Angel Rubio.

Considerat părintele Carbinul, cu toate că realizarea lui efectivă s-a făcut acum, chimistul german Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer a fost laureat cu Premiul Nobel pentru chimie în 1905, fiind primul cercetător care a reușit să sintetizeze indigoul.

sursa: dailymail.co.uk/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on A fost creat cel mai puternic material din lume. Este de 40 de ori mai dur decât diamantul

  1. cetățeanul tulburat // 17 aprilie 2016 at 18:19 // Răspunde

    Mai există câteva metale prin galaxie, care nu se găsesc pe planeta asta… și bine că nu se găsesc, că dacă ar fi existat și ar fi ajuns pe mâna unora, ar fi fost jale mare…metale cu o duritate ce face ca diamantul să fie …precum tăiem noi untul cu cuțitul sau metale care le introduci în lava unui vulcan și nu se topesc, nici măcar nu se încălzesc…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii