Noutăți

Cel mai nou vehicul ecologic destinat mediului urban dispune de panouri solare și… pedale. Ce viteză maximă atinge și ce autonomie are vehiculul?

Zilele trecute, o companie spaniolă numită Evovelo a prezentat publicului interesant de mijloacele ecologice de transport urban un mic vehicul solar care combină avantajele unui automobil – cum ar fi siguranța, protecția împotriva intemperiilor și stabilitatea, cu lejeritatea conducerii în mediul urban și consumul redus de energie. Aceste interesante vehicule cu trei roți sunt numite Mö, iar caracterul lor practic, costurile de exploatare scăzute și nivelul de poluare extrem de redus le fac să fie o alegere excelentă pentru șoferii care conduc mult în mediul urban, dar pe care îi preocupă diminuarea nivelului poluării.

Mö este un vehicul electric perfect pentru a parcurge distanțe scurte, fiind fabricat din materiale durabile.  Noul și ineditul vehicul poate parcurge o distanță de până la 50 de kilometri cu energia stocată în acumulatori. La nevoie, el poate atinge o viteză de 45 km/h. Un set de panouri solare montate pe acoperiș reîncarcă bateria destul de rapid. După 3-4 ore de staționare la soare, în parcare, acumulatorii mașinii Mö se vor reîncărca complet, pentru ca vehiculul să poată parcurge până la 50 de km.

b

d

Pentru o autonomie mai mare, de până la 70 de km, pot fi utilizate pedalele, în vederea compensării parțiale a consumului de energie din acumulator.  Ineditul vehicul este prevăzut cu un sistem de frânare regenerativă, datorită căruia energia cinetică este convertită în energie electrică, care va fi stocată în acumulator, pentru utilizarea ulterioară.

Mö are 140 cm lățime, 200 cm lungime și 130 cm înălțime, ocupând un spațiu redus și fiind ușor de parcat în mediul urban pentru care a fost conceput. Totuși, Mö este, potrivit inhabitat.com, suficient de spațios pentru a putea transporta doi adulți în față și doi copii în spate. Este un vehicul dotat cu un sistem complet de iluminare și semnalizare, centuri de siguranță, o zonă de deformare frontală, protecție la impact lateral și alte caracteristici de siguranță asemănătoare celor existente la automobile. La capitolul siguranță stă foarte bine, pentru un vehicul urban ușor, pe trei roți.

Bateria vehiculului nu se încarcă numai de la panourile solare. Ea poate fi extrasă și încărcată acasă, la birou sau într-un garaj, de fapt oriunde există o priză electrică obișnuită. Prototipul noului vehicul dezvoltat de către cei de la Evovelo a fost prezentat foarte recent în Spania, la Malaga, iar în viitorul apropiat urmează să fie publicate și alte detalii, inclusiv cele privind costurile. Să nădăjduim că va fi pe atât de accesibil, pe cât este de ecologic, de prietenos cu mediul înconjurător!

g

c

e

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii