Noutăți

Cel mai mic mormânt tracic din cărămidă a fost descoperit la sud de Dunăre

  •  
  •  
  •  

A fost excavat cel mai mic mormânt tracic din cărămidă, la sud de Dunăre. Acesta se află în apropierea orașului Rozovo, Bulgaria, și datează din prima jumătate a secolului al III-lea î.Hr. Mormântul este cel de-al doilea de tip „stup” găsit în Bulgaria după faimosul mormânt Kazanlak care datează din secolul al IV-lea î. Hr. și care se află la aproximativ 4 kilometri depărtare. Ambele morminte sunt foarte speciale, spun arheologii, deoarece interiorul lor este aproape intact.

„Mormântul tracic din cărămidă de eră elenistică are domul aproape intact, este uimitor. Într-adevăr, este cel mai mic mormânt de acest tip care a fost descoperit până acum, dar asta nu înseamnă că viitorul nu ne-ar putea oferi și alte surprize și cu puțin noroc să descoperim și alte morminte. Partea superioară a acestuia este acoperită cu o placă din piatră și este format din 23 de rânduri de cărămizi de mai multe forme şi dimensiuni”, a declarat arheologul Georgi Nehrizov.

Mormântul are o cameră de înmormântare și o antecameră mică și este evident din epoca elenistică. Pe partea exterioară este ornat cu pietre de râu care formează ceea ce arheologii bulgari numesc o “căptușeală”, care a avut ca scop solidificarea structurii în așa fel încât apa să nu poată să pătrundă în acesta.

Valea Kazanlak din Bulgaria este faimoasă pentru mormintele tracice, dintre care multe încă neexplorate din lipsă de fonduri. Potrivit estimărilor arheologilor bulgari, există circa 1.500 de tumuli, dintre care doar 300 au fost până acum cercetați de către experți. Tumulii reprezintă un tip de mormânt în formă de dom, des întâlnite în acea perioadă şi în acea regiune. Din păcate, multe dintre movilele tracice de la sud de Dunăre au fost jefuite de vânătorii de comori înainte ca autoritățile să poată interveni. Un astfel de exemplu este cel al mormântului recent excavat în Rozovo. Deși se știa de prezența sa încă de acum 8 ani de zile când a fost călcat de hoți, autoritățile de abia în acest an au alocat fondurile necesare proiectului arheologic. Totuși, în ciuda faptului că a fost călcat de hoți, detaliile arhitecturale ale mormântului au rămas intacte.

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/10/06/smallest-ancient-thracian-brick-tomb-discovered-in-bulgaria/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii