Noutăți

Cel mai mic inel din lume este… din diamant!

  •  
  •  
  •  

Inelul are 5 micrometrii în diametru și o grosime de 300 de nanometrii. A fost construit cu intenția de a putea manipula fotonii.

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne speră ca micabucla” îi va lăsa să manipuleze fotoniiEi sperăinelul, care a fost sculptat dintr-o așchie de diamant, va ajuta cercetătoriiconstruiască computere puternice care utilizează proprietățile fizicii cuantice.

1280px-Melbourne_University-South_Lawn
Diamantele sunt utilizate la producerea de qubiți care constituie echivalentul cuantic al biților. Aceștia pot avea două valori: 1 sau 0. În plus față de biți, pot avea și o a treia valoare, intermediară, ceea ce mărește considerabil numărul combinațiilor posibile.

Diamantul oferă o platformă fantastică pentru a face qubiți deoarece diamantul ne oferă un dar de la natură“, spune profesorul Steven Prawer. Echipa sa, a prezentat imagini ale inelului la American Physical Society din New Orleans.

Cercetătorii au folosit deja aceste proprietăți ale diamantelor în domeniul criptografiei cuantice,  in transmiterea și receptarea de informații cu un surplus de securizare.

university-of-melbourne-logoUniversitatea din Melbourne este o universitate publică din Australia, care se găsește în metropola Melbourne din statul Victoria. Fondată în 1853, este cea de-a doua universitate a Australiei în ordinea fondării și cea mai veche din statul Victoria. Campusul principal este localizat în Parkville, o suburbie nordică a centrului orașului Melbourne, cu diferite alte campusuri localizate de-a lungul statului Victoria. “University of Melbourne” este o universitate de gresie (în original, sandstone university, referire la grupul celor dintâi instituții de învățământ terțiar din Australia, ale căror clădiri au fost construite din gresie) și una din membrele grupurilor de institute numite Group of Eight (Grupul celor Opt), Universitas 21 și al Association of Pacific Rim Universities (Asociația Universităților Marii Falii ale Pacificului). Patru prim-miniștri australieni și cinci guvernatori generali au absolvit UniMelb. De asemenea, șapte laureați ai premiului Nobel au fost studenți ai acestei instituții, mai mulți decât ai oricărei alte universități australiene.

traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

sursa: abc.net.au, ABC Science

credit foto: Universitatea din Melbourne

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii