Noutăți

Cel mai mare Safir din lume… La ce sumă incredibilă este evaluat?

Descoperit recent în mina Ratnapura din sudul statului Sri Lanka, într-o zonă cunoscută drept “Oraşul pietrelor preţioase”, cel mai mare safir albastru din lume cântărește 1404.49 carate, echivalentul a aproximativ 280 g. Geologii locali spun că nu au văzut un safir atât de mare vreodată.

Piatră prețioasă a ajuns să fie cunoscută drept “safirul stelat” datorită stelei cu șase colțuri care se vede pe piatră. Acest lucru este posibil datorită modului în care lumina reflectă cristalele prinse în aceasta.

Proprietarul său anonim a declarat celor de la BBC că piatra prețioasă ar putea fi vândută la un preț de 175 de milioane de dolari. Acesta a numit safirul găsit “Steaua lui Adam”.

Un alt safir de mărime neobișnuită “Steaua Indiei” de 563,35 carate, găsit în 1901 în Sri Lanka a fost vândut de John Pierpont Morgan muzeului american American Museum of Natural History.

p03dmzlt
Formarea de safire este un proces de lungă durată. Acest safir special s-a fi putut forma în rocile din înălțimile din Sri Lanka.

Rocile sunt în mare parte granit și se formează atunci când magma topită se răcește și se solidifică. Ele au fost supuse la o căldură și presiune intense. Safirul s-ar fi putut forma inițial în granit și mai târziu, când rocile au fost încălzite, acesta și-ar fi definitivat structura. După forma și conținutul pietrei prețioase, aceasta s-a format categoric în rocile din munți, care au fost apoi cu timpul erodate. “Și așa a fost adus la suprafață, desprins din stâncă de către forța ploii și a intemperiilor, iar apoi transportat în jos, pe râu, printre nisipurile cu pietre prețioase din Ratnapura,” spune Simon Redfern profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Safirele sunt dense, dure, deoarece acestea sunt formate din corindon, un oxid de aluminiu. “Corindon este acel material utilizat ca abraziv în hârtia abrazivă”, spune Redfern.

Pile of uncut, rough and raw blue sapphires with tweezers on black stone plate.safire de dimeniusni clasice descoperite în mina Ratnapura din Sri Lanka

Sub denumirea de Safir sunt cunoscute toate pietrele prețioase din corindon cu singura excepție a variantei de culoare roșie rubinie care este denumit rubin. Însă este foarte răspândită denumirea de safir, a pietrelor prețioase de culoare albastră, dar acest albastru nu trebuie înțeles ca și culoarea cerului senin, ci toate nuanțele de albastru până la albastru foarte închis și chiar negru.

“Pe lângă utilizarea lui în bijuterii, safirul a fost utilizat din anii 1950 până în anii 1960 ca vârf al acului patefoanelor și picup-urilor. O utilizare o are și în producerea laserului, prin monocristale sintetice de safir care, prin conținutul în Galliumnitrid, contribuie la producerea laserului de culoare albastră și LEDului de culoare albă, albastră și verde. Prin introducera ionilor de titan la producerea cristalelor sintetice, este de asemenea utilizat in industria laserului cu lungimea de undă între 750 până la 1000 Nanometri. Pentru geamuri expuse unor condiții extreme de temperatură și presiune ca de exemplu avioane de recunoaștere sau nave spațiale, se utilizează safire sintetice cu un diametru până la 75 cm.” (wikipedia)

Star-Saphire

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: bbc.com, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii