Noutăți

Cel mai mare parc național din Croația primește peste un milion de turiști anual. Nu-i de mirare, la peisajele de vis pe care le oferă! Galerie foto

Printre cele mai vechi parcuri naționale din sud-estul european se numără și Parcul Național Lacurile Plitvice. Este cel mai mare parc național din Croația!  Situat în zona muntoasă din Croația centrală, la hotarul cu Bosnia-Herțegovina, parcul a fost înființat în 1949 și se întinde pe mai mult de 296 de kilometri pătrați. În fiecare an, splendorile de la Plitvice sunt vizitate de un număr de cel puțin un milion de turiști. Cele mai admirate sunt lacurile cu ape vrăjite, care își schimbă culoarea, din vreme în vreme.

6

 

Lacurile de la Plitvice sunt dispuse în cascadă. Toate aceste fermecătoare ape stătătoare sunt alimentate de către râuri de suprafață, dar și subterane, numeroase în această zonă carstică. Toate lacurile sunt interconectate. Ele sunt delimitate de către bariere alcătuite din travertin. Depozitele de travertin s-au zămislit prin procese chimice complexe, prin intervenția bacteriilor, algelor și mușchilor și în prezența apei bogate în calcar. An după an, resturile vegetale se acumulează unele peste altele la marginile lacurilor iar barierele de travertin sporesc în dimensiuni cu câte un centimetru.

Toate cele șaisprezece lacuri acoperă o suprafață de circa doi kilometri pătrați. Apa care se scurge din ultimul lac (cel situat cel mai jos) dă naștere Râului Korana. Lacurile de la Plitvice sunt renumite pentru culorile lor schimbătoare – verde, azuriu, albastru, cenușiu. Culorile lacurilor se modifică în funcție de cantitatea de minerale, de microorganismele prezente ori de unghiul sub care razele Soarelui cad pe suprafața limpede a apei.

4

Parcul adăpostește o mulțime de specii endemice și a devenit faimos după ce, în anii 60-70 ai secolului XX, au fost realizate acolo câteva filme inspirate de către romanele lui Karl May. Desigur, cele mai multe dintre scene au fost filmate în preajma lacurilor sau a cascadelor. Pădurile din preajmă găzduiesc lupi, urși, precum și o mulțime de specii rare de păsări.

Oricâte cuvinte ar fi scrise sau rostite în descrierea splendorilor de la Plitvice, imaginile sunt cele mai elocvente!

d

1

8

3

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: wikipedia.org, whc.unesco.org

Imagini: twistedsifter.com, www.president-zagreb.com, www.touropia.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii