Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai mare lac helioterm din lume se află în România. Lacul deține 3 recorduri mondiale

  •  
  •  
  •  

Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din stațiunea Sovata, judetul Mureș: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, și este singurul lac natural din lume despre care se cunoaște, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format! Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbușire de teren, creându-se astfel o formațiune geologică, de natură carsto-salină.

2009-10-05-04-sovata-lacul-ursu
Lacul Ursu și-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafață de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lățimea de 170 m și o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

Lacul_Ursu,_Statiunea_Sovata
Apa lacului deține proprietăți unice în intreaga Europă și este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este și el folosit în diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.

portik3
“Având o greutate specifică mai mică, apa dulce se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 — 2,50 m) se încălzesc sub acțiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârșitul lunii iunie). Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară. În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius. În anii următori, datorită creșterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiții optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat.” (agerpres)

Stațiunea Sovata este renumită și pentru alte puncte turistice: Muntele de sare – în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde, Pârtia Aluniș, Lacul Negru – primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne și Izvorul Ghera – pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune. În 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.

532b5f5a2e418 Lacul_Ursu

Mădălina Corina Diaconu
surse: bunadimineata.ro, agerpres, protv


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

7 Comments on Cel mai mare lac helioterm din lume se află în România. Lacul deține 3 recorduri mondiale

  1. Lacul are totusi o legenda.,,Se spunea ca apele acestui lac aveau puteri miraculoase.Oricine se putea vindeca, de orice boala, daca se scalda in apele lui.Insa lacul a cazut in stapinirea unui print rau, care a inceput sa ceara taxe, din ce in ce mai mari, celor care voiau sa se vindece.Intr-o zi a venit o femeie bolnava, care abia se tira din cauza durerilor, dar nu avea cu ce sa plateasca si s-a rugat sa fie lasata doar o data, sa se cufunde in apele lacului.Nu a fost lasata si femeia a plecat blestemind ca tot ceea ce a strins printul, sa dispara.Si comoara strinsa a inceput sa se transforme, incetul cu incetul, in sare.Iar printul roscolind sarea cu unghiile, tot striga;comoara,comoara,…moara,..mor.. ,mor…si s-a transformat intr-un urs.Timpul a distrus castelul,ploaia a spalat sarea,iar lacului i-a ramas numele,Lacul Ursului sau Lacul Ursu’.”

  2. Frumoasa legenda!

  3. mihai brad // 29 mai 2016 at 23:10 // Răspunde

    Multumesc 🙂
    Frumoasa legenda

  4. UIMITOR; voi incerca sa ajung cu sotia la dumneavoastra;dar trebuie mai intîi sa strîng banii necesari. Daca se poate sa-mi transmiteti,informativ, ce preturi aplicaţi pentru:cazare,masa si tratament,pentru 12zile şi cum pot intra in posesia a două bilete.Noi suntem din BUCUREŞTI, vărsta:60ani.MULTUMIM ANTICIPAT.

    • Dana Streza // 28 iulie 2016 at 1:38 // Răspunde

      PENTRU BILETE DE TRATAMENT TREBUIE SA DEPUNETI CERERI LA CASA DE PENSII,DAR SA LUATI IN CALCUL SI FAPTUL CA INTRAREA LA LAC COST 25 LEI/PERSOANA SI AM INTELES CA DACA LA PRANZ TE DUCI LA MASA ,CAND TE INTORCI TREBUIE SA MAI PLATESTI INCA O DATA INTRAREA .

  5. Dincolo de „legende” vedeţi şi:
    Alexe, M., Şerban, Gh., Fülöp-Nagy J. (2006) Lacurile sărate de la Sovata. Edit. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 107 p.
    Şerban, Gh., Alexe, M. (2006), Riscuri privind evoluţia mezotermiei în lacurile sărate de la Sovata. În Volumul „Riscuri şi catastrofe”, Editor Sorocovschi, V., Edit. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, pp. 127-134.
    Alexe, M., (2010) Studiul lacurilor sărate din Depresiunea Transilvaniei. Edit. Presa Universitara Clujeană, Cluj-Napoca, 241 p.
    Alexe, M., Şerban, Gh. (2014), The evolution of heliotherm phenomenon in the karstosaline Lake Ursu from Sovata, Romania. Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, February 2013, Vol. 9, No. 2, North University of Baia Mare, p. 103 – 111.
    În rest numai de bine şi folosiţi sursele ştiinţifice pentru informare. Aproape toate sunt gratuite şi uşor de accesat. Ele garantează prezentarea rezultatelor de necontestat.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii