Noutăți

Cel mai bătrân copac din lume se găsește în Suedia

Cel mai bătrân copac din lume pare a fi un molid norvegian a cărui vărstă depășește 8 000 de ani. El este numit “Old Tjikko”, după câinele geologului Leif Kullman, cel care l-a observat pentru prima dată în anul 2004.

Acesta susține că secretul longevității molidului constă în capacitatea de a se „clona”. Molidul are o durata de viață de aproximativ 600 de ani, dar de îndată ce moare o tulpină, una nou apare din aceeași rădăcină principală. Deci, arborele are o speranță de viață foarte lungă“, a explicat Kullman citat de Național Gheographic.

Vârsta s-a stabilit prin prelevarea de mostre din rădăcină și datarea acestora cu ajutorul radiocarbonului. “Nu am nici cea mai mică îndoială că acest copac crește aici de peste 8000 de ani. Activitatea umană redusă în zonă, clima favorabilă și lipsa de incendii au protejat molidul”, a declarat Tom Harlan, cercetător la Universitatea din Arizona și unul dintre cei care au studiat arborele.

Copacul se află pe muntele Fulufjället din Suedia. Molidul este o specie de arbori coniferi care pot atinge înălțimi de 50 m, iar diametrul trunchiului poate fi și de 1-1.5 m.

copac4 copac2 copac

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: news.nationalgeographic.com

sursa: boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cel mai bătrân copac din lume se găsește în Suedia

  1. Fenomenul acesta de clonare a tulpinii este la pachet cu radacina! eu vad asa ceva de zeci de ani la mine in livada dar nu prea merge la infinit adica un cires de 20 ani care deja si-a clonat principalele radacini si tulpina in general cea exterioara nu o poate face de doua ori…pana la urma este doborat de infrangerea sistemului imunitar.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii