Noutăți

CEHIA: se plănuiește introducerea unei taxe speciale, impusă băncilor. România nu ar putea face la fel?

  •  
  •  
  •  

În Cehia, partidul care se află la guvernare are de gând să introducă o taxă specială, „dedicată” sectorului bancar. Scopul? Finanțarea unor domenii de maxim interes public, în concret obținerea de fonduri care ulterior vor fi direcționate către unitățile de învățământ și dezvoltarea infrastructurii. Un alt scop al taxării, declarat cu o cutezanță pe care nu mulți dintre politicienii autohtoni o arată (măcar în campania electorală), este diminuarea sumelor obținute cu titlu de profit, pe care băncile străine le repatriază anual în țările de origine.

c

Desigur, inițiativa partidului ceh nu va fi pe placul instituțiilor de credit. Opozanții unei asemenea măsuri susțin că după aplicarea sa vor fi afectate persoanele fizice și juridice care apelează la serviciile băncilor, mai cu seamă cei care au nevoie de împrumuturi, pe care le vor obține în condiții mai puțin convenabile. Prezentarea proiectului a fost efectuată de curând, de către prim-ministrul Cehiei, Bohuslav Sobotka. Prin aplicarea acestei taxe speciale, adresată băncilor, care se va adăuga la impozitul aplicat deja asupra profiturilor, în vistieria țării ar intra, an de an, circa 433.000.000 de dolari. O sumă deloc neglijabilă.

Se precizează, în susținerea proiectului, că există deja alte 15 alte state UE care își taxează băncile, inclusiv țări din vecinătatea Cehiei. Sectorul bancar ceh este deținut cu precădere, la fel ca și cel din România, de către entități provenite din străinătate. Bohuslav Sobotka arată că nu poate fi ignorat faptul că, în anii din urmă, peste o jumătate din profiturile obținute de către băncile din Cehia au fost extrase din țară. „Acest lucru trebuie schimbat”, susține premierul ceh.

Are dreptate? Sau nu?

2

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.reuters.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on CEHIA: se plănuiește introducerea unei taxe speciale, impusă băncilor. România nu ar putea face la fel?

  1. România ar putea face le fel! Românii, știi… noi, ăia cu ștampila, NU!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii