Noutăți

Cea mai veche sticlă intactă cu vin descoperită vreodată: 1.700 de ani vechime. Conținutul său ar putea fi băut și în zilele noastre

De mai bine de o sută de ani, un muzeu din Germania adăpostește cea mai veche sticlă de vin nedeschisă din lume. „Magica” licoare a fost neperturbată de când a fost îmbuteliată, adică de acum circa 1.700 de ani. Sticla de 1,5 litri are mânere în formă de delfini și a fost îngropată în mormântul unui nobil roman, care și-a găsit odihna eternă în apropierea orașului Speyer, Germania. Când mormântul a fost excavat în 1867, au fost găsite și alte sticle de vin, dar distruse sau goale.

Vinul din sticla Speyer a fost probabil fabricat din strugurii locali plantați în timpul dominației romane. Au fost adăugate și unele ierburi pentru aromă și conservare. Cu toatea acestea, reziduul din interior, nu mai este cu adevărat vin. Dimpotrivă, acesta a devenit o combinație de masă solidă, întunecată și un lichid lăptos. Chiar și supraviețuirea acestui reziduu este fără precedent. O sticlă neobișnuit de bine făcută, care a rămas etanșă de-a lungul timpului, iar sigiliul de ceară a contribuit enorm la această rezistență.

image

Deci, am putea să bem ceea ce este acum în sticlă? La nivel microbiologic, da. Cercetătorii spun că este probabil sigur și nu ne va ucide, deși vinul nu va avea un gust bun. Dar ar trebui mai întâi să găsim o modalitate prin care să-i facem pe reprezentanții muzeului local să deschidă sticlă, aceștia din urmă nedorind acest lucru.

„Este greu să spunem ce ar fi mai înfricoșător: să renunțăm la cea mai veche sticlă de vin din lume sau să o bem. Nu știm ce gust va avea, dar sigur nu e de vin”, au declarat reprezentanții muzeului pentru presa germană.

sursa: https://www.atlasobscura.com/articles/worlds-oldest-wine-speyer-bottle

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii