AIM radionica curs online

Noutăți

Cea mai veche roată de pe Pământ a fost descoperită în Slovenia. Are peste 5.000 de ani vechime

Conform cărților de istorie, roata a fost “inventată” în vechea Mesopotamie, în jurul anului 3.500 î.Hr.. Cu toate acestea, cea mai veche roată de pe Pământ a fost descoperită în 2002 în Slovenia. Roata datează din jurul anului 3.200 î.Hr, dar ar putea fi chiar mai veche. În anul 2002, mai multe săpături arheologice efectuate într-o zonă mlăștinoasă de lânga capitala Sloveniei au scos la iveală o roată din lemn a cărei datare cu radiocarbon a arătat că a fost construită acum 5 100 – 5 350 de ani. Astăzi obiectul descoperit lângă Ljubljana este considerat cea mai veche roată de pe Pământ.

Descoperirea roții slovene a declanșat o dezbatere între arheologi care se întrebau dacă este posibil ca roata să nu fi fost inventată de sumerieni, ci de o cultură antică din Europa sau dacă roata a apărut simultan în două culturi separate. Vârsta roții din Ljubljana Marshes a fost obținută prin studii realizate de laboratorul VERA (Vienna Environmental Research Accelerator) din Viena, care a măsurat inclusiv straturile din pământ și inelele copacilor din zona unde a fost găsită.

Ljubljana-wheel-768x1024

Oldest-wheel

Roata are un diametru de 72 centimetri și a fost făcută din lemn de frasin. Potrivit experților, axul a fost atașat la roți cu panouri din lemn de stejar, ceea ce a însemnat că axul s-a rotit împreună cu roțile. Roata a fost făcută dintr-un copac care a crescut în apropierea locului în care a fost găsită, și avea aproximativ 80 de ani când a fost tăiat. Se crede că această roată antică era, cel mai probabil, parte dintr-un cărucior preistoric cu două roți. Roata a fost descoperită de o echipă de arheologi sloveni de la Institutul de Arheologie din Ljubljana, ca parte a Centrului de Cercetare al Academiei Slovene de Arte și Științe, condus de Anton Velušček.

taur cucuteni

Obiect ceramic din cultura Cucuteni, vechi de peste 6.000 de ani

Nota redacției: Discuțiile despre cultura care a inventat roata devin și mai complicate dacă facem referire la un artefact din cultura Cucuteni – Taurul pe roți – a cărei vechime este de peste 6.000 de ani. Dezvoltată pe teritoriul actual al României, Moldovei și Ucrainei, cultura Cucuteni-Tripolie a fost cea mai importantă cultură preistorică din Europa, vârful de civilizație europeană acum 6.000-7.000 de ani. Ori, în condițiile în care descoperim în această cultură un obiect ceramic cu roți, indiferent de rolul pe care l-a avut, putem spune că este la mintea cocoșului ca cucutenienii să fi folosit această descoperire și pentru treburile casnice și să îi considerăm inventatorii roții…

Sursa: http://www.sloveniatimes.com/world-s-oldest-wheel-home-after-decade-under-restoration

Traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii