AIM radionica curs online

Noutăți

Cea mai veche intervenție stomatologică datează de acum 14.000 de ani

Conform unui studiu efectuat de paleoantropologii de la Universitatea Bologna, Italia, cea mai veche intervenție stomatologică descoperită până în prezent datează de acum 14.000 de ani. Pacientul a fost un tânăr de 25 de ani din Europa. Acestuia i-a fost curățat un dinte cariat cu ajutorul unor unelte din cremene ascuțite.

Ștefano Benazzi, paleoantropolog la Universitatea Bologna: „Tratamentul a trecut neobservat în toți acești ani. Caria a fost descrisă drept o simplă leziune carioasă. Descoperirea face dovada unor forme de tratament dentar adaptate în paleoliticul superior târziu.”

Scheletul tânărului, bine conservat, a fost descoperit în 1988 și a fost datat ca având între 13.820 și 14.160 de ani.  Folosind microscopia electronică, cercetătorii au descoperit striații în cavitatea bucală a scheletului, ce i-au condus la această ipoteză. Testele experimentale efectuate pe smalțul a trei molari, folosind cremene ascuțită, au confirmat untervenția de acum 14.000 de ani.

Inainte de aceasta descoperire, recordul pentru cea mai veche practica stomatologica provenea din Neolitic, de acum aproximativ 6.500 de ani. In acest caz este vorba despre astuparea cariei de pe un canin cu ceara de albine. Acest canin a fost descoperit pe o mandibula umana din Slovenia in urma cu mai bine de un secol, conform LiveScience. (caplimpede.ro)

Un alt studiu publicat in anul 2006 de revista Nature indica descoperirea unor dovezi privind practicarea de foraje dentare in vestul Pakistanului in urma cu 6.000 pana la 9.000 de ani, cu instrumente realizate din piatra.

dinti

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii