Noutăți

Cea mai veche imagine a universului

  •  
  •  
  •  

Discul cerului Nebra este un disc de bronz de aproximativ 30 de centimetri diametru și o greutate de 2,2 kilograme, având o patină albastru-verde și incrustată cu simboluri aurii.

Aceste simboluri sunt interpretate în general ca Soarele sau luna plină, o semilună lunară și stele (inclusiv un grup de șapte stele interpretate ca Pleiade).

Două arce aurii de-a lungul laturilor, interpretate pentru a marca unghiul dintre solstiții, au fost adăugate mai târziu.

O ultimă adăugare a fost un alt arc în partea de jos, înconjurat de mai multe curse (de semnificație incertă, interpretat diferit ca o barjă solară cu numeroase vâsle, Calea Lactee sau un curcubeu).

Discul a fost atribuit unui sit din Germania, actual lângă Nebra, Saxonia-Anhalt și a fost datat inițial de arheologi până în c. 1600 î.Hr.

Cercetătorii au sugerat inițial că discul este un artefact al culturii Unetice din epoca bronzului, deși a fost propusă și o datare ulterioară din epoca fierului.

Discul poate fi un instrument astronomic, precum și un element de importanță religioasă. Patina albastru-verde a bronzului ar fi putut fi o parte intenționată a artefactului original.

Descoperirea este considerată ca o confirmare a cunoștințeor și abilităților astronomice ale oamenilor din epoca bronzului european care includeau observarea atentă a cursului anual al Soarelui și unghiul dintre punctele sale de creștere și de stabilire la solstițiile de vară și de iarnă.

În timp ce lucrări de pământ mult mai vechi și complexe astronomice megalitice, precum cercul Goseck și Stonehenge, au fost deja utilizate pentru a marca solstițiile, discul este cel mai vechi „instrument portabil” cunoscut care permite astfel de măsurători.

Cu toate acestea, Pásztor nu vede nicio dovadă că discul a fost un dispozitiv practic pentru măsurători solare.

Euan MacKie sugerează că discul Nebra ar putea fi legat de calendarul solar reconstituit de Alexander Thom din analiza sa asupra alinierilor de piatră în picioare din Marea Britanie.

Dacă datarea sa din epoca bronzului este exactă, discul cerului Nebra prezintă cea mai veche descriere concretă a cosmosului cunoscută încă de oriunde în lume.

În iunie 2013, a fost inclus în Registrul Memoria Lumii UNESCO și a fost denumit „una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din secolul al XX-lea”.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii