Noutăți

Cea mai veche „brutărie” din lume. Arheologii au descoperit pâine coaptă, din cereale crescute sălbatic, veche de 14.000 de ani

  •  
  •  
  •  

Arheologii de la universitățile din Copenhaga, Cambridge și Colegiul Universitar din Londra au descoperit rămășițele unei bucăți de pâine, coaptă de vânătorii-culegători natufieni acum 14.400 de ani. Rezultatele, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, oferă dovezi ale cele mai timpurii producții a pâinii și sugerează că cel mai consumat aliment din lume era realizat în acele timpuri din cereale sălbatice.

Cultura Natufi a existat în regiunea Mediteraneană a Levantului. Era o cultură mezolitică, dar neobișnuită prin faptul că era sedentară sau semi-sedentară, dinaintea apariției agriculturii pe o scară mai largă. Comunitățile de Natufi sunt posibilii strămoși ai constructorilor primelor așezări umane din neolitic din acea regiune, care probabil a fost cea mai timpurie din lume. Nu există probe că ar fi cultivat deliberat cereale, dar oamenii acelor vremuri cu siguranță au folosit cereale sălbatice și de asemenea au vânat animale.

Arheologii au descoperit în total 24 de resturi de alimente gătite la Shubayqa 1, un loc din nord-estul Iordaniei. Shubayqa 1 este alcătuit din două clădiri suprapuse bine conservate, dintre care una este o structură semisubterană, cu un pavaj de piatră construit cu multă atenție și pricepere. Această structură cuprinde inclusiv un depozit natufian, în care au fost descoperite unelte de piatră, oase de animale și rămășițe de plante. Situl a fost găsit și scos la lumină de arhelogul Allison Bets în anii 1990, iar arheologii de la Universitatea din Copenhaga au desfășurat patru săpături în acest loc în perioada 2012-2015.

“Prezența acestor resturi gătite în cuptoarele din Shubayqa 1 este o descoperire excepțională și ne-a oferit șansa de vedea modul în care omul prepara alimentele acum 14.000 de ani. Vânătorii Natufieni prezintă un interes deosebit deoarece au trăit într-o perioadă de tranziție în care oamenii au devenit mai sedentari, iar dieta lor a început să se schimbe”, a declarat dr. Amaia Arranz-Otaegui, arheobotanist la Universitatea din Copenhaga.

Cu toate că tabloul s-ar putea schimba pe măsură ce alte cercetări vor fi făcute, se pare că nu exista nici o altă cultură dezvoltată la același nivel, în acele vremuri, în tot Orientul Apropiat. O viață semi-sedentară a fost posibilă datorită abundenței resurselor, grație climei favorabile de atunci, cu o cultură bazată pe vânătoare, pescuit și cules, inclusiv folosirea de cereale sălbatice. Uneltele erau accesibile pentru a recolta cereale: seceri de piatră ascuțite, pentru recoltare, mojar cu pistil, pietre de măcinare și puțuri de înmagazinare. În siturile arheologice natufiene s-au găsit dovezi ale domesticirii câinelui. În Israel, în situl din Ein Mallaha, datat la 12000 î.Hr., rămășițele unui bătrân și ale unui cățeluș de 4–5 luni au fost găsite îngropate împreună. Într-un alt sit natufian de la peștera Hayonim s-au găsit oameni îngropați cu 2 câini.

sursa: http://www.sci-news.com/archaeology/natufian-flatbread-jordan-06210.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii