Noutăți

Cea mai vârstnică instructoare de yoga din lume are 98 de ani. Deține o flexibilitate incredibilă, o sănătate de fier și susține că n-a luat niciodată medicamente!

  •  
  •  
  •  

Se spune că vârsta este doar un număr! Și cine ar putea să contrazică această afirmație văzând cum o indiancă de 98 de ani execută, fără nicio dificultate, exerciții de yoga care le dau bătăi de cap unor practicanți cu 80 de ani mai tineri. V. Nanammal este recunoscută drept cea mai vârstnică instructoare de yoga din India. Ea a inspirat deja câteva generații de practicați ai yoga. Și continuă să-și îndrume discipolii, cu o energie de invidat!

1

Nanammal a început să practice yoga la doar 8 ani, efectuând exerciții de bază sub îndrumarea părintelui său, care practica și artele marțiale. Apoi a continuat să practice beneficiind de sfaturile bunicului său Tamil Nadu. A practicat yoga și după ce s-a căsătorit iar cu timpul a devenit suficient de experimentată pentru a-i învăța și pe alții. De 90 de ani practică yoga fără întreruperi, iar acesta pare să fie secretul sănătății sale excelente și a incredibilei flexibilități de care dă dovadă. După propriile afirmații, confirmate de către cunoscuții săi, bătrânica yoghină n-a fost niciodată internată în vreun spital și nici n-a luat vreodată medicamente. Fie vorba-ntre noi, cu o populație majoritară formată din astfel de oameni Big Pharma și-ar înjumătăți profiturile cât ai bate din palme!

f

În vreme ce majoritatea persoanelor de 98 de ani sunt mulțumite dacă reușesc să facă câțiva pași fără baston, V. Nanammal se află într-o formă fizică suficient de bună pentru a efectuta asane la care începătorii nici nu visează. Ca dovadă că stilul său de viață i-a conferit nu numai flexibilitate ori sănătate, ci și o energie incredibilă pentru etatea sa, cea mai vârstnică instructoare de yoga din India ține cursuri, zilnic, pentru 100 de învățăcei. Acestora le oferă sfaturi legate de yoga, dar și recomandări de nutriție sănătoasă.

e

Bătrânica declară că efectuează exerciții de yoga atât înainte de a merge la culcare, cât și imediat după trezire. Mai afirmă că, în materie de îmbrăcăminte, poartă doar straiele tradiționale indiene. Printre elevii care vin la cursurile nonagenarei instructoare se numără persoane de toate vârstele, de la copii de 6 ani, până la vârstnici de 60-70. Ei se declară, cu toții, indiferent de vârstă, nepoți ai… bunicuței yoghine!

d

Nanammal a participat și la numeroase competiții de profil în India, unde a obținut numeroase trofee și medalii de aur, grație măiestriei și flexibilității sale pe care puțini dintre oamenii obișnuiți de vârstă medie o pot egala. Primește invitații de la federațiile de yoga din toată lumea, spre a efectua demonstrații pentru cursanți. Evident, nu le poate onora pe toate. Una dintre marile sale satisfacții este că 600 dintre foștii săi elevi au devenit la rândul lor instructori de yoga!

x

y

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.odditycentral.com, www.storytrender.com, www.tribuneindia.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii