Noutăți

Cea mai vârstnică gorilă din lume, dintre cele născute într-un parc zoo, se numește Colo. N-o să-ți vină să crezi câți ani a împlinit!

  •  
  •  
  •  

Colo este cea mai vârstnică gorilă din lume, dacă luăm în calcul doar gorilele din captivitate. Totodată, Colo e ce-a dintâi gorilă de pe mapamond care a văzut lumina zilei în captivitate. S-ar putea ca în sălbăticie să aibă vreo surată și mai vârstnică, dar cu toate îngrădirile din parcurile zoo, multe dintre animale trăiesc sub îngrijirea omului mai mult decât o fac în sălbăticie. Desigur, preferabil e să trăiască acolo unde le-a lăsat Creatorul, dar libertatea, deși e frumoasă, ba chiar minunată, nu-i lipsită de riscuri la adresa vieții.

e

Gorila Colo a fost născută la Columbus Zoo & Aquarium și, inițial, se numea Cuddles. Cel de-al doilea nume, adică cel definitiv, i-a fost atribuit pornind de la locul nașterii, Columbus (Ohio). Hrana preferată a gorilei Colo sunt roșiile.

Mai înainte de Colo nu s-a mai născut vreo gorilă în captivitate. Astăzi, gorila Colo a ajuns la o vârstă respectabilă. Este o primată sexagenară, născută la doar trei ani după încetarea Războiului din Coreea, mai exact în decembrie 1956. Așadar are 60 de ani…

h

Colo a fost respinsă de mama sa. În consecință, îngrijitorii au crescut-o mai mult ca pe un copil. Au alăptat-o cu biberonul și chiar au îmbrăcat-o în hăinuțe de fetiță. Copilăria n-a durat prea mult pentru Colo, știut fiind că puii maimuțelor primate se maturizează cu mult mai rapid decât copiii noștri. La doi ani a fost mutată lângă Bongo, un maimuțoi de 19 luni adus din Africa. Prima progenitură a apărut mult mai târziu, abia după un deceniu.

g

Colo are o mulțime de urmași, de nepoți proveniți de la cele trei progenituri ale sale. Fiind atât de longevivă, are și stră-strănepoți. Deși Colo nu și-a crescut, cap-coadă, niciunul dintre fii și niciuna dintre fiice, a avut grijă, totuși, de doi dintre nepoții săi. Cea de-a șaizecea aniversare i-a fost sărbătorită acum câteva zile, pe 22 decembrie. Dacă la eveniment ar fi fost aduși toți urmașii în viață ai gorilei Colo ar fi ieșit, acolo, o… paranghelie de pomină!

b

a

j

i

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: Wikipedia, livescience.com

Imagini: www.livescience.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii