Noutăți

Cea mai vârstnică gorilă din lume, dintre cele născute într-un parc zoo, se numește Colo. N-o să-ți vină să crezi câți ani a împlinit!

Colo este cea mai vârstnică gorilă din lume, dacă luăm în calcul doar gorilele din captivitate. Totodată, Colo e ce-a dintâi gorilă de pe mapamond care a văzut lumina zilei în captivitate. S-ar putea ca în sălbăticie să aibă vreo surată și mai vârstnică, dar cu toate îngrădirile din parcurile zoo, multe dintre animale trăiesc sub îngrijirea omului mai mult decât o fac în sălbăticie. Desigur, preferabil e să trăiască acolo unde le-a lăsat Creatorul, dar libertatea, deși e frumoasă, ba chiar minunată, nu-i lipsită de riscuri la adresa vieții.

e

Gorila Colo a fost născută la Columbus Zoo & Aquarium și, inițial, se numea Cuddles. Cel de-al doilea nume, adică cel definitiv, i-a fost atribuit pornind de la locul nașterii, Columbus (Ohio). Hrana preferată a gorilei Colo sunt roșiile.

Mai înainte de Colo nu s-a mai născut vreo gorilă în captivitate. Astăzi, gorila Colo a ajuns la o vârstă respectabilă. Este o primată sexagenară, născută la doar trei ani după încetarea Războiului din Coreea, mai exact în decembrie 1956. Așadar are 60 de ani…

h

Colo a fost respinsă de mama sa. În consecință, îngrijitorii au crescut-o mai mult ca pe un copil. Au alăptat-o cu biberonul și chiar au îmbrăcat-o în hăinuțe de fetiță. Copilăria n-a durat prea mult pentru Colo, știut fiind că puii maimuțelor primate se maturizează cu mult mai rapid decât copiii noștri. La doi ani a fost mutată lângă Bongo, un maimuțoi de 19 luni adus din Africa. Prima progenitură a apărut mult mai târziu, abia după un deceniu.

g

Colo are o mulțime de urmași, de nepoți proveniți de la cele trei progenituri ale sale. Fiind atât de longevivă, are și stră-strănepoți. Deși Colo nu și-a crescut, cap-coadă, niciunul dintre fii și niciuna dintre fiice, a avut grijă, totuși, de doi dintre nepoții săi. Cea de-a șaizecea aniversare i-a fost sărbătorită acum câteva zile, pe 22 decembrie. Dacă la eveniment ar fi fost aduși toți urmașii în viață ai gorilei Colo ar fi ieșit, acolo, o… paranghelie de pomină!

b

a

j

i

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: Wikipedia, livescience.com

Imagini: www.livescience.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii