Noutăți

Cea mai strălucitoare supernovă înregistrată vreodată nu a fost de fapt… o supernovă. Ce au descoperit astronomii?

În luna iunie a anului trecut astronomii au crezut că observă cea mai puternică supernova înregistrată vreodată, o explozie de 20 de ori mai strălucitoare decât producția totală de lumină înregistrată de Calea Lactee.

Însă se pare că s-au înșelat. Noile observații indică faptul că acest eveniment cosmic – numit ASASSN-15lh – nu a fost o supernovă la urma urmei, ci ceva mult mai rar. Distrugerea unei stele care s-a apropiat prea mult de o gaură neagră super-masivă.

În mod normal, atunci când o stea cu o masă suficient de mare ajunge la finalul natural al existenței sale, ea devine o supernovă, cauza fiind de cele mai multe ori acumularea de prea multă materie. Fenomenul ASASSN-15lh a avut loc într-o galaxie aflată la aproximativ 4 miliarde de ani lumină de Pământ, iar ipoteza echipei este că o gaură neagră super-masivă se află în centrul acestui sistem, lucru ce a dus la atracția stelei, asemenea unui aspirator.

În timp ce cercetătorii recunosc că este doar o ipoteză, în acest moment observațiile efectuate utilizând Southern Observatory European (ESO) Very Large Telescope indică prezența luminii ultraviolete și a căldurii în zonă, lucru ce face ca fenomenul unic înregistrat să nu fi fost o supernovă.

“Făcând o analogie, acest eveniment este ca descoperirea unui nou tip de dinozaur. Acum, că avem uneltele potrivite și știm ce să cautăm, vom afla mai multe lucruri despre acest fenomen misterios. Este atât de fascinant faptul că putem învăța din ce în ce mai multe lucruri despre găurile negre și cum pot fi acestea capabile să aducă distrugere în Univers”, a declarat Andy Howell de la Universitatea Santa Barbara din California.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii