Noutăți

Cea mai scăzută temperatură de pe Terra. Unde s-au înregistrat -98 de grade celsius?

Cât de mult pot scădea temperaturile de pe Pământ? Potrivit oamenilor de știință din cadrul Universității din Colorado, care au analizat datele furnizate de sateliţi, temperaturile au ajuns la -98 de grade Celsius, pe platoul estic al Antarcticii, ce acoperă regiunea Polului Sud. Temperatura este mai scăzută decât recordul înregistrat anterior, de -93 de grade Celsius, în aceeaşi zonă. „La o astfel de temperatură cred că orice respiraţie este dureroasă, trebuie să fii extrem de atent să nu-ţi îngheţe părţi ale gâtului şi plămânilor atunci când respiri”, a declarat Ted Scambos din cadrul Universităţii din Colorado citat de sciencealert.com.

Temperatura înregistrată recent nu este aceeaşi cu cea de la nivelul solului înregistrată de staţia meteo Vostok din Rusia. Atunci au fost înregistrate -89 de grade Celsius, în iulie 1983. Noile temperaturi au fost înregistrate cu ajutorul sateliţilor, în acest caz fiind vorba de temperatura suprafeţei Pământului şi nu cea a aerului de deasupra solului. Însă ambele tipuri de măsurători sunt utile cercetătorilor. Staţiile meteo pot înregistra temperaturile exact în zonele în care se află, în timp ce sateliţii acoperă o zonă mult mai vastă.

Oamenii de știință declară că temperatura ar putea să scadă chiar și mai mult. Având în vedere că aceeași temperatură ultra-scăzută a fost înregistrată în mai multe locuri de-a lungul ghețarului, chiar și la sute de kilometri distanță, cei de la universitatea din Colorado susțin că datorită creșterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă și nivelurile mai ridicate de vapori de apă, în viitor o să avem condiții care să permită termometrelor să scadă sub -100 de grade celsius pe planeta noastră. Cercetarea a fost publicată în Geophysical Research Letters.

sursa: https://www.sciencealert.com/the-coldest-place-on-earth-got-colder-antarctica

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cea mai scăzută temperatură de pe Terra. Unde s-au înregistrat -98 de grade celsius?

  1. Traducerea e stramba:
    „ Increasing levels of carbon dioxide in the atmosphere, and the higher levels of water vapour that get brought along as a result, mean the conditions needed for super-cold temperatures are getting rarer.

    “The radiative processes that control record low surface and air temperatures, and the changing composition of the atmosphere, imply that in the future we may see fewer extreme low temperature events,” write the researchers.”

    Asta inseamna faptul ca conditiile necesare pentru a se obtine un record negativ sunt nefavorabile si o sa fie din ce in ce mai rare astfel de episoade, nu mai dese asa cum apare in articolul vostru!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii