Noutăți

Cea mai renumită pictură a lumii a devenit și cea mai mică pictată vreodată. Cum arată Mini Lisa?

În august 2013, oamenii de știință din statul Atlanta, SUA, au creat cea mai mică pictură realizată vreodată – o Mona Lisa de mărimea unui treimi din lățimea unui fir de păr uman. Iată cum cea mai renumită pictură a lumii, devine și cea mai mică, denumită “Mini Lisa”!

O echipă de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, a folosit o tehnică numită nanolitografie termochimică (TCNL) pentru arealiza această pictură uimitoare.

o-MONA-LISA-570

Acest lucru implică utilizarea unei tehnologii revoluționare pentru a iniția reacții chimice la scară nanometrică, pixel cu pixel, pentru a crea imaginea lată de 30 de microni. Un microscop special a fost necesar în recrearea capodoperei lui Leonardo Da Vinci.

Prin varierea căldurii aplicate la fiecare pixel, oamenii de știință au putut controla umbra lucrării de artă. Mai multă căldură a produs nuanțe mai deschise, mai puțină căldură a produs nuanțe mai închise. Tehnica este un pas înainte în domeniul nanotehnologiei.

Jennifer Curtis, profesor asociat la Institutul de Fizică, a spus: “Suntem siguri că nanolitografia termochimică (TCNL) va fi capabilă să obțină gradienți structurați de alte proprietăți fizice sau chimice. Această tehnica ar trebui să permită o gamă largă de experimente inaccesibile anterior și aplicații în diverse domenii, precum nanoelectronica, optoelectronica și Bioingineria.” Procesul în sine a fost dezvoltat începând cu anul 2009 și ar putea fi eventual utilizat pentru a crea proteine, ADN și nanoparticule.

Cel căruia i se datorează toată această realizare este doctorandul (pe atunci) Keith Carroll, care își dorea să demonstreze tehnica numită nanolithografie termochimică (TCNL), tehnică inventată la universitatea din Georgia.

Proiectul Mini Lisa, a inclus și reconstituiri de fotografii, ca de exemplu cele ale lui Ansel Adams.

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: nanotech-now.com, huffingtonpost.co.uk, ubergizmo.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii