Noutăți

Cea mai mare urmă a unui dinozaur carnivor a fost descoperită recent în Bolivia

  •  
  •  
  •  

Grover Marquina, un bolivian familiarizat cu muntele, susține că a descoperit din întâmplare cea mai mare urmă conservată a unui dinozaur carnivor de pe Pământ, în craterul Maragua, la aproximativ 65 de kilometri de Sucre, capitala Boliviei. Specialiștii care au investigat zona par a-i da dreptate lui Marquina: urma are 115 centimetri în diametru, o vechime cuprinsă între 60-80 de milioane de ani și, cel mai probabil, a aparținut unui dinozaur din specia Abelisaurus, animale bipede, feroce, cu o înălțime medie cuprinsă între 7 și 9 metri.

Totuși urma descoperită acum în craterul Maragua pare a da peste cap estimările experților, care sunt convinși că acest exemplar care și-a lăsat aici amprenta ar putea depăși 12 metri în înălțime, rivalizând ca și masivitate cu alte specii de dinozauri din regiunea Patagoniei, precum Tyrannosaurus Rex sau Megaraptor. Până în prezent, în conformitate cu paleontologul Sebastian Apesteguia, cea mai mare urmă descoperită a unui dinozaur carnivor măsura 110 de centimetri și poate fi văzută și astăzi în solul uscat din New Mexico.

dinozuar2

dinozaur

Nu se cunoaște nici până astăzi cauza cu exactitate a dispariției dinozaurilor. Există mai multe teorii precum o schimbare bruscă a climei Pământului, o epidemie devastatoare, o erupție vulcanică de mari proporții sau un meteorit care ar fi lovit planeta noastră. Deși descoperirea acestei urme gigantice nu va înclina balanța în favoarea vreunei teorii, ea poate schimba modul în care paleontologii privesc din punct de vedere cronologic dispariția speciei. Până acum se credea că aceste creaturi carnivore au dispărut înainte de sfârşitul Cretacicului, însă urma este cea mai bună dovadă a faptul că dinozaurii de mari dimensiuni au supraviețuit, cel puțin în zonă, mult mai mult decât se presupunea până acum.

dinozaurdd

sursa: ancient-code.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii