Noutăți

Cea mai mare peșteră din lume se află în Vietnam. Galerie Foto

Oamenii din jungla locală, în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang, provincia Quang Binh din Vietnam, s-au temut ani de zile de peștera Hang Sơn Đoòng, din cauza șuieratului făcut de râul din subteran. În 1991, un localnic, Ho-Khanh, a avut curajul și a explorat locul, găsind peștera și făcând-o cunoscută oamenilor locului.

În 2009 a fost mediatizată la nivel mondial pentru prima dată, după ce un grup de oameni de știință de la British Cave Research Association, conduși de Howard Limbert, au realizat un studiu în Phong Nha-Ke Bang, în perioada 10-14 aprilie 2009.

150319-news-son-doong-vietnam-cave-vinfoto: nationalgeographic.com

Peștera este situată în apropiere de granița Laos-Vietnam. Are un imens râu subteran ce trece prin interiorul său, a cărui albie este formată din calcar Permian. Potrivit lui Howard Limbert, această peșteră este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior cea mai mare peșteră din Vietnam. Toate măsurătorile și cercetările realizate au dus la concluzia că în prezent, aceasta este cea mai mare peșteră din lume.

son-doong-cave-nature_130768

Înaintarea lor în peșteră a fost oprită în momentul cercetărilor, de un zid de 60 de metri din calcit, care a fost numit Marele Zid din Vietnam. Acesta a fost traversat în 2010, când grupul a ajuns la capătul pasajului peșterii.

Son_Doong_Cave_2
În vietnameză, Hang Sơn Đoòng, înseamnă Peștera Râului din Munte. Cea mai mare cameră a peșterii are peste cinci kilometri în lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime. Cu aceste dimensiuni, peștera Son Doong preia de la peștera Deer din Malaezia titlul de cea mai mare sală a unei peșteri din lume.

Peștera se întinde pe o suprafață de aproximativ 9 km și este punctată de douădoline” mari, care sunt zonele în care plafonul peșterii s-a prăbușit. Pe aici lumina soarelui intră în peșteră ducând la creșterea arborilor, precum și a altor tipuri de vegetație.

cave2foto: okwave.com

Peștera conține unele dintre cele mai înalte stalagmite cunoscute din lume, care ajung până la 70 de m înălțime. În spatele Marelui Zid Vietnam au fost găsite perle de peșteră de dimensiunea unei mingi de basebal, o dimensiune anormal de mare.

caves-2_2948990kfoto: telegraph.co.uk

La începutul lunii august 2013, primul grup de turiști a explorat peștera în prezența un ghid, plătind suma de  3.000 de dolari fiecare. Este nevoie de autorizație pentru a accesa peștera, iar aceasta se acordă în număr limitat.  Doar 500 de permise au fost eliberate pentru 2015, tururi care s-au desfășurat în perioada februarie-august. După luna august, ploile abundente provoacă ridicarea nivelului râurilor și peștera devine în mare parte inaccesibilă.

worlds-largest-cave-hang-son-doong-vietnam-10-600x398foto: exposureguide.com

traducere și adaprare Mădălina Corina Diaconu

surse: National Geographic, Saigon-gpdaily


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii