Cunoaste lumea

Noutăți

Cea mai grea clădire din lume se află în România!

  •  
  •  
  •  

Desigur, este vorba de Palatul Parlamentului sau Casa Poporului…

Toate materialele folosite la construirea sa sunt românești, dintre cele mai scumpe și de cea mai bună calitate precum lemnul de cireș, ulm, covoare din cea mai fină lână și perdele de brocart cu fir de aur și argint.

Pentru realizarea acestei clădiri s-au folosit:
-1.000.000 m³ de marmură
-5.500 de tone de ciment
-7.000 de tone de oțel
-20.000 de tone de nisip
-1.000 de tone de bazalt
-900.000 m³ de esențe de lemn
-3.500 de tone de cristal
-200.000 m³ de sticlă
-2.800 de candelabre
-220.000 m² de covoare
-3.500 m² de piele.

Acestea sunt detaliile care fac din Palatul Parlamentului cea mai grea clădire din lume, lucru atestat și de cartea recordurilor, “World Records Academy”, unde clădirea mai este înscrisă cu încă două recorduri mondiale: cea mai scumpă clădire administrativă din lume (cea mai recentă estimare datează din 2006 și ajunge la suma de 4 miliarde de dolari) și cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, cu o suprafață totală de 330.000 de metri pătrați.

„În 1990, magnatul american Rupert Murdoch a vrut să cumpere clădirea, cu 1 miliard de dolari, dar oferta sa a fost refuzată.” (protv)

În cartea recordurilor “Guiness Book” clădirea este înscrisă pe locul doi în lume, după clădirea Pentagonului din SUA, la categoria cea mai mare construcție ca suprafață: 330.000 metri pătrați, lucru ce o clasează și pe locul trei din lume ca volum: 2.550.000 metri cubi, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

cp_06
Clădirea a fost proiectată în 1978, ca o replică a orașului Phenian, capitala Coreei de Nord, de arhitecta Anca Petrescu, cu următoarele dimensiuni: 270 de metri pe 240,86 de metri înălțime, 92 de metri sub pământ (4 niveluri), două adăposturi antiatomice și 12 niveluri la suprafață (86 metri peste cota 0). Construirea efectivă a început deabia în 1984. A fost nevoie de o echipă de 700 de arhitecți și peste 20.000 de muncitori pentru a finaliza această construcție. Are aproximativ 1000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli și saloane, patru restaurante, trei biblioteci, două parcări subterane si o sală de concerte. Este finalizat și proiectul de amenajare a unei piscine, saune și a unor facilități sportive la nivelul 1 al subsolului.

“O parcare subterană se construiește în locul unui fost stadion, momentan folosit ca depozit, care a fost acoperit în timpul construcției palatului.”(wikipedia)

„Inginerul Traian Popp, care a lucrat pe șantier, confirmă existența unui tunel care face legătura între subsolul Casei și metrou, undeva între stațiile Izvor și Politehnică. Nu există însă un metrou secret care să ajungă până la Otopeni, declară Popp.” (protv)

“Acest proiect de reconstruire a Bucureștiului, cuprindea o serie de clădiri cum ar fi: Palatul Parlamentului – Casa Republicii, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Hotelul Marriott – Casa de Oaspeți, Casa Academiei Române, Parcul Izvor și Bulevardul Unirii – Victoria Socialismului.” (Wikipedia)

interior-palatul-parlamentului-hdr2

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: World Records Academy, Guiness Book, protv, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

8 Comments on Cea mai grea clădire din lume se află în România!

  1. Frumos lucrat, impresionant . Cu siguranta cei care muncesc azi in aceasta cladire nu sunt vrednici de aceasta lucrare. Cu totii stim cit de bine intentionati sunt pt binele Romaniei. Da o cladire care reprezinta forta neamului romanesc. Daca romanii s-ar unii int-un gind oare cit de bine am ajunge?

  2. Ovidiu Manoilescu // 30 decembrie 2015 at 12:52 // Răspunde

    …si cu toate astea noi tot nu suntem cei mai cei. 🙂

  3. In zilele debandadei generale de dupa arestarea lui N. Ceausescu, au fost furate tone de materiale de constructie aferente terminarii Casei Poporului. Unii chiar au jupuit pielea de pe fotolii si au dat jos candelabrele.
    Documentarul nu vorbeste si despre aceste „fapte de vitejie” savarsite de unii concetateni ai nostri in numele libertatii.

  4. cetățeanul tulburat // 30 decembrie 2015 at 23:25 // Răspunde

    Cred că era mai bine dacă s-ar fi folosit clădirea ca un super-mall „Mall of România”…să producă bani la scară industrială, s-ar putea face o prezentare culturală a fiecărei regiuni a țării de la daci și până în zilele noastre , că încăperi si holuri sunt destule, se mai poate face și un hotel de lux, IMAX, mini-parcuri botanice și fântâni, se poate face un planetarium și multe alte lucruri sub același acoperiș cu care putem lăsa lumea cu gura căscată și să funcționeze nonstop dând posibilitatea multora să aibă un loc de muncă stabil…Ceaușescu ne-a făcut, iar noi poporul ar trebui să profităm din plin…însă unde punem parlamentarii poporului?!

  5. Oare un spital atat de mare exista in Ro ? Daca nu atunci e rau pt toti cetatenii tarii .

  6. O consider oribila

  7. luca boros // 31 iulie 2016 at 2:19 // Răspunde

    Costurile de intretinere ale acestui „mastodont”sunt uriase.

  8. Cladire de care beneficiaza doar nesimtitii nostri alesi. Intretinere scumpa . Era mai bine un soatiu comercual care producea bani . Cit ar fi produs xhiriile in 26 de ani . Rusinica celor din Parlament care numai la binele tarii nu se gindesc.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii