Noutăți

Cea mai fierbinte planetă, dintre toate cele descoperite până acum, se află la 650 de ani lumină de Terra. Ce temperatură atinge suprafața sa?

Cea mai fierbinte planetă, dintre cele examinate până acum de către oamenii de știință, se numește KELT 9b și se află la o distanță de „numai” 650 de ani lumină de Terra. KELT-9b este o lume extrem de fierbinte, la cele 4327 grade Celsius ale sale. Așa cum era de bănuit, pentru o asemenea planetă cu temperaturi infernale, distanța dintre corpul ceresc și soarele în jurul căruia gravitează este una foarte redusă.

Pentru a efectua o rotație completă în jurul stelei de care depinde, KELT-9 nu are nevoie de mai mult de 36 de ore. La asemenea temperaturi, planeta nu deține rezerve de apă, în vreme ce existența unor forme de viață este cu totul improbabilă (cel puțin în modul în care noi, oamenii, înțelegem viața). Interesant este, însă, că planeta prezintă o coadă ca de cometă. Coada sa este constituită din gazele eliberate prin expunerea corpului ceresc la puternica radiație ultravioletă. De altfel, până la urmă KELT-9b s-ar putea „evapora” în totalitate, prin acțiunea radiațiilor la care este expusă, din cauza apropierii sale de steaua în jurul căreia gravitează.

c

Despre KELT-9b se poate spune că este un fel de „Jupiter foarte fierbinte”, cu importante deosebiri legate de dimensiuni. La fel ca și Jupiter, KELT-9b este un gigant gazos. Îndepărtata planetă se află, față de steaua sa, la o distanță mai redusă decât cea dintre Mercur și Soare. Steaua care guvernează KELT-9b are o temperatură, în stratul superior, de aproape 9900 de grade, aproape dublă față de soarele nostru.

b

Gigantul gazos KELT-9b este de aproape trei ori mai mare decât Jupiter. Pe o planetă cu asemenea temperaturi nu se poate forma apa și nici metanul ori dioxidul de carbon. KELT-9b a fost descoperită de către oamenii de știință de la Universitatea de stat din Ohio și se află în constelația Cygnus. Până acum, cea mai fierbinte planetă, dintre cele cunoscute, era WASP-33b din constelația Andromeda, aceasta având o temperatură de 3200 grade Celsius și aflându-se la 380 de ani lumină de Terra.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii