AIM radionica curs online

Noutăți

Cea mai bătrână ființă vertebrată de pe Terra? A fost descoperit un rechin uriaș, a cărui vârstă se măsoară în… secole!

În apele adânci ale Atlanticului de Nord, oamenii de știință au descoperit o creatură remarcabilă, ca vârstă, dar și ca dimensiuni. Unii dintre experți susțin, în urma examinării impresionantei ființe acvatice, că aceasta ar putea avea, în cel mai bun caz, o vârstă de… cinci secole. Astfel, dacă metoda de estimare a oamenilor de știință este exactă, rechinul la care ne referim ar putea fi cea mai bătrână creatură vertebrată ce trăiește în prezent.

Uriașul din Atlanticul de Nord are o lungime de aproape 5,5 metri. Existența sa este cunoscută de câteva luni, însă abia de curând au fost realizate calcule legate de vârsta aproximativă. Nu demult, prof. Kim Praebel de la Universitatea Arctică din Norvegia a descoperit că rechinii de Groenlanda pot avea o durată a vieții excepțională, de peste 400 de ani.

Vârsta acestor impresionante vertebrate marine este calculată printr-o metodă de dată recentă. Este utilizat un model matematic, pe baza datelor referitoare la caracteristicile corneei și ale pupilelor rechinilor, ce se modifică pe măsură ce animalul avansează în vârstă. Folosind această metodă, cercetătorii au ajuns la concluzia că uriașul pește ar fi putut veni pe lume undeva pe la 1505, fiind astfel cu câteva decenii mai „în vârstă” decât William Shakespeare.

rechin, Atlantic

rechinul de Groenlanda

rechin

Dacă estimările oamenilor de știință sunt corecte, la vremea la care Shakespeare ajungea în ultimul său deceniu de viață, formidabilul rechin care i-a uimit pe oamenii de știință se afla abia în „adolescență”. Această specie ajunge la maturitatea sexuală după 150 de ani.

Rechinii boreali (Somniosus microcephalus), specie din care face parte și exemplarul recent descoperit, aparțin familiei Somniosidae și cresc pe atât de încet, pe cât de avansate sunt vârstele la care pot ajunge. Un rechin din această specie crește cu numai un centimetru pe an.

Exemplarul a cărui vârstă ar putea fi de 512 ani este unul dintre cei 28 de rechini de Groenlanda pe care i-au examinat cercetătorii, până în prezent. Aceste creaturi care pot atinge vârste matusalemice trăiesc în Atlanticul de Nord, din apele norvegiene și până în cele americane. Se pot scufunda până la 600 de metri, în adâncurile reci ale oceanului. În urma unei alte estimări, de dată ulterioară, s-a stabilit că gigantul din Atlanticul de Nord ar avea „doar” 392 de ani. Însă, chiar și așa, tot ar putea fi cea mai bătrână vertebrată aflată în viață.

În prezent, oamenii de știință din Norvegia, Danemarca, SUA și China studiază genomul acestor formidabile creaturi oceanice, pentru a afla ce anume le face să fie nu doar cei mai longevivi rechini, ci și cele mai longevive vertebrate de pe Terra.

rechinul

rechin de Groenlanda

Surse: www.ibtimes.com, wikipedia.org, inhabitat.com, www.unilad.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cea mai bătrână ființă vertebrată de pe Terra? A fost descoperit un rechin uriaș, a cărui vârstă se măsoară în… secole!

  1. la multi ani tinere, inca 500 de ani de acus inainte iti doresc !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii