Noutăți

Ce sunete înregistrează cei de la NASA în centurile Van Allen? Spațiul din jurul Pământului nu este nici gol și nici tăcut (audio)

  •  
  •  
  •  

Spațiul nu este gol, nici nu este tăcut. Deși din punct de vedere tehnic este un vid, spațiul conține totuși particule încărcate energetic, guvernate de câmpuri magnetice și electrice. În regiunile cu câmpuri magnetice, cum ar fi mediul spațial care înconjoară planeta noastră, particulele sunt în continuu aruncate înainte și înapoi prin mișcarea diverselor unde electromagnetice, cunoscute sub numele de undele plasmei. Aceste valuri de plasmă, ca și surful oceanic, creează o „cacofonie” ritmică pe care, cu ajutorul instrumentelor potrivite, putem astăzi să o ascultăm.

Aceste valuri apar ca fluctuații ale câmpurilor electrice și magnetice care se dezvoltă prin aglomerările de ioni și electroni care compun plasma. Un dintre tipurile de unde de plasmă sunt valurile de tip whistler. Valurile creează sunete distincte care depind de plasma prin care călătoresc. De exemplu, regiunea strânsă în jurul Pământului, numită plasmasferă, este relativ densă, cu plasmă rece. Valurile care călătoresc în această regiune sună diferit față de cele din exterior. Cu toate că diferitele valuri de tip whistler au sunete diferite, toate se mișcă în același mod și au aceleași proprietăți electromagnetice.

NASA-sounds-Van-Allen

Aceste sunete au fost înregistrate cu ajutorul sondei Van Allen, care permite oamenilor de știință să “asculte sunetele spațiului și modul în care acestea interacționează cu diferitele elemente”, se specifică pe site-ul celor de la NASA. Sondele Van Allen studiază în mod curent centurile de radiații electrice și magnetice ale câmpurilor Van Allen care înconjoară planeta noastră.

Sondele utilizează un instrument numit EMFISIS. Când una dintre sonde întâlnește o undă, senzorii acesteia înregistrează modificările frecvenței câmpurilor electrice și magnetice.

“Prin înțelegerea modului în care interacționează valurile și particulele, oamenii de știință pot învăța cum electronii sunt accelerați și pierduți de centurile de radiații, Acest lucru va ajuta la protejarea sateliților de telecomunicații din spațiu”, scrie Mara Johnson-Groh pe site-ul NASA.

Iată mai jos două mostre de sunete din Centura Val Allen:

sursa: ancient-code.com/

sursa:.nasa.gov

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii