Noutăți

Ce se întâmplă în creierul unui om fericit

Elevated view of a group of young women lying on a lawn with their hands together
  •  
  •  
  •  

Bucurie, furie, agitație, dragoste, teamă – pe toate le putem trăi într-o singură zi. Dacă din toate acestea am putea alege doar emoțiile și gândurile cu o vibrație înaltă, probabil viața ar deveni un șir întreg de miracole. Din păcate, din cele aproape douăsprezece mii de gânduri pe care creierul le rulează zilnic, 80% sunt legate de griji și probleme. Totodată, gândurile rulează pe fundalul tuturor stărilor emoționale și, odată cu ele creierul își modifică forma și structura. Pare greu de crezut, dar geniul nostru de la mansardă poate fi modificat prin tot ceea ce noi trăim. Medicii și specialiștii confirmă că neurotransmițătorii sunt cei care permit manifestarea acestui fenomen.

Creierul ia forma gândurilor tale

Se știe deja că intențiile, gândurile și acțiunile repetate pot crea noi rețele neuronale. Aceste rețele sunt ghidate de un complex de substanțe chimice numite neurotransmițători. Acești mesageri chimici transmit gândul de la o celulă la alta și astfel permit celulelor din creier să comunice între ele.

În funcție de gândul, emoția și starea pe care le trăiești, creierul secretă un anumit neurotransmițător care poate fi fie un mesager al tristeții adică adrenalina și cortizolul, fie un  mesager al fericirii: serotonina, dopamina, endorfină, noradrenalina.  Dominația anumitor tipuri de neurotransmițători determină starea noastră interioară și invers.

Știința a dovedit că modificându-ți obiceiurile de gândire îți poți modifica structura și chimia creierului. De exemplu, atunci când devii recunoscător pentru o întâmplare din viața ta, se secretă dopamină, în schimb dacă ziua ta a fost stresantă, obositoare creierul tău va secreta cortizol sau adrenalină.

Cele patru forțe ale unei vieți sănătoase

Prin modul în care a fost creat, întregul corp ne încurajează și ne susține să ne umplem viața de trăiri și emoții pozitive.  Iată despre ce este vorba:

Serotonina – molecula stării de bine și a liniștii interioare. Este un neurotransmițător secretat atunci când o dorință îți este materializată, când reușești să treci cu bine un examen sau când finalizezi un proiect cu succes. Starea de linişte interioară și plăcere sinceră declanșează acest neurotransmițător.

Dopamina – hormonul motivației. El este cel care te ajută să începi ziua cu emoție și nerăbdare. Este cel care te convinge să lucrezi pasionat la un proiect, în loc să dormi câteva ore în plus.  El te menține curios, îndrăgostit și implicat în toate activitățile tale.

Endorfina – molecula fericirii. Conectarea mentală cu cei din jurul nostru este cel mai bun generator de fericire și endorfine.

Noradrenalina – hormonul momentului prezent. Ori de câte ori înveți un lucru nou, creierul tău secretă această substanță. Concentrarea, atenția, învățarea unei activități noi, trăirea în momentul prezent determină creierul tău să secrete acest tip de substanţă.

Înțelegând modul în care neurotransmițătorii implică trăirile interioare, îi poți activa prin tot ceea ce faci zilnic și poți găsi direcțiile clare prin care emoțiile de vibrație înaltă vor ghida permanent cursul vieții tale.

Dezechilibrul neurotransmiţătorilor afectează sănătatea întregului corp

Rularea unui singur tipar de gânduri, monotonia permanentă a vieții cotidiene, stresul  cronic, neliniștea, lipsa oricărei bucurii care să îți motiveze viața, determină creierul fie să secrete prea mult cortizol, fie să blocheze neurotransmiţătorii responsabili de momentele noastre fericite. Tulburările sau dezechilibrul acestor mesageri chimici duc, de cele mai multe ori, la pierderi grave de memorie, depresie, anxietatea, insomnie, lipsa poftei de viață sau alte afecţiuni cerebrale grave. Totodată, specialiștii sunt de părere că  dezechilibrul neurotransmiţătorilor  împiedică creierul să comunice corect cu  restul organelor.

Există o mulțime de metode prin care poți menține echilibrul dintre aceste substanţe: de la meditație, autosugestie, învățarea unei limbi străine, adoptarea unor schimbări, practicarea activităților sportive, trăirea în momentul prezent, până la metode alternative care îți pot ajuta creierul să secrete aceste substanţe chimice. De exemplu, cercetările recente au demonstrat că stimularea creierului cu ajutorul luminii intermitente și a sunetului poate avea efecte uimitoare asupra neurotransmițătorilor. Nivelul de endorfină, serotonină, norepinefrină și dopamină poate crește rapid prin câteva ședințe de stimulare cerebrală.

În România, singurul dispozitiv de stimulare cerebrală cu ajutorul luminii și sunetelor este Mind Synergy. Acest dispozitiv este folosit cu succes de către medici și psihoterapeuți în tratarea depresiilor, stărilor de anxietate, combatarea insomniei, oboselii cronice și a altor afecțiuni corelate cu dezechilibrul substanțelor chimice din creier. Folosirea unei tehnologii pentru stimularea adecvată a creierului te ajută să-ți menții mintea ageră și sănătoasă indiferent de vârstă. Te ajută de asemenea să atingi mai ușor și mai rapid starea de meditație profundă pe care o experimentează călugării tibetani după ani și ani de practică.

Poți afla mai multe informații despre tehnologia Mind Synergy pe pagina:

http://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

Advertorial de Manea Andreea


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii