Noutăți

Ce se întâmplă când locuitorii unui oraș renunță la fluorul din apa potabilă?

  •  
  •  
  •  

În ciuda recomandărilor medicilor stomatologi care pretind că fluorul are efecte benefice asupra dinților noștri, adevărul pare să fie cu totul și cu totul altul…

Din anul 2007, locuitorii din Juneau, capitala statului Alaska, au votat pentru scoaterea fluorului din în apa potabilă care alimentează așezarea și, deși medicii avertizau că acest lucru va avea consecințe nefaste asupra stării de sănătate a oamenilor, astăzi nu se vede niciun efect negativ, ba din contră. Decizia, venită după ani de dezbatere în Juneau a dus la o schimbare masivă și imediată a politicii de sănătate publică pentru locuitorii orașului și cartierului. Potrivit medicilor fluorura reduce cariile și ne protejează, însă nimeni nu știa ce se întâmplă dacă fluorul ar fi oprit brusc din dieta oamenilor. Cu alte cuvinte, ce se întâmplă atunci când o populație se oprește brusc din ingerarea de fluor, cum au făcut cetățenii lui Juneau?

Acum, datorită unui nou studiu condus de Jennifer Meyer de la Universitatea din Alaska Anchorage, avem o nouă perspectivă asupra efectelor întreruperii fluorului. În cadrul studiului, Meyer a evaluat dosarele medicale a două grupuri de copii și adolescenți cu vârsta de până 18 ani.

“Cercetările anterioare spuneau că, fără prezența unor niveluri optime de fluor în apa de băut și astfel în gură și salivă, dinții se pot forma cu smalț mai slab și nu au capacitatea de a se remineraliza. Ne-am așteptat să observăm impacturi mai semnificative în rândul pacienților din Juneau care nu mai au parte de fluor, însă nu a fost cazul”, explică autorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte renunțarea la fluor nu a dus la o creștere spectaculoasă a bolilor pe care medicii susțin că prezența sa în apa de băut le împiedică. Nu se știe dacă cele mai recente descoperiri vor fi suficiente pentru a influența și alte autorități locale în vedere adoptarea propriilor interdicții de fluorură, cert este că pentru stabilirea adevărului în ceea ce privesc beneficiile fluorurii pentru sănătatea noastră este nevoie de mai multe studii și experimente științifice.

NOTA NOASTRĂ – Întrebarea care se pune este următoarea: Ce efecte asupra sănătății are fluorul, independent de efectul asupra dinților, care s-a dovedit în acest experiment că nu există sau este nesemnificativ? Pentru că, așa  cum reclamă destui cercetători, fluorurarea apei țintește, de fapt, alte lucruri decât sănătatea publică!!!

sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-what-happened-when-a-city-in-alaska-took-fluoride-out-of-their-drinking-water

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii