Noutăți

Ce se află, de fapt, în adâncurile Pământului? Cercetătorii au realizat, recent, cea mai exactă estimare a compoziției interiorului Terrei!

  •  
  •  
  •  

Până la urmă, care este compoziția interiorului planetei noastre? Pentru a afla densitățile și mișcările materiei din miezul Terrei sau din mantaua sa, pot fi măsurate câmpurile magnetice și undele seismice. Totuși, compoziția exactă a interiorului planetei noastre nu este, pe deplin cunoscută, nici măcar azi, în secolul XXI. Se consideră că miezul Pământului este format, cu precădere, din fier, iar 90% din restul materiei din compoziția Terrei este compus din fier, siliciu, oxigen și magneziu. Însă, nu sunt cunoscute, cu exactitate, proporțiile. Unele dintre cele mai adânci foraje realizate de către om au ajuns până la 10 km, în vreme ce raza Terrei este de circa 6400 km, arată Charles Lineweaver, cercetător la Australian National University (ANU).

C. Lineweaver, împreună cu cercetătorul principal Haiyang Wang și Trevor Ireland, colegul său de la ANU, au creat, recent, cea mai cuprinzătoare estimare a compoziției Pământului de până acum, ne informează popularmechanics.com. O nouă estimare a masei nucleului, împreună cu datele existente despre structura interiorului planetar, au fost combinate și utilizate spre a elabora noi estimări pentru compoziția Pământului. Un studiu care detaliază aceste rezultate a fost publicat în revista Icarus.

b

Noul model sugerează că planeta noastră conține, la interior, mult mai mult sodiu, potasiu, clor, zinc, stronțiu, fluor, galiu, rubidiu, niobiu, gadoliniu, tantal, heliu, argon și krypton. Pe de altă parte, cantitățile de magneziu, staniu, brom, bor, cadmiu și beriliu din interiorul Pământului par să fie semnificativ mai mici decât în estimările anterioare.

Cercetătorii speră că acest studiu nu numai că îi va ajuta să cunoască mai temeinic planeta noastră, ci și să dezvolte o înțelegere mai completă a compoziției altor planete, aflate în sistemul nostru solar ori sub forța gravitațională a altor stele, precum și să înțeleagă modul în care are loc formarea planetelor, în general.

Devine tot mai limpede că, pentru a afla tainele formării planetelor din sistemul solar sau din alte sisteme solare, oamenii de știință trebuie nu doar să cerceteze bolta înstelată, ci și să afle cât mai multe despre ceea ce se află, de fapt, în adâncurile enigmatice ale Planetei Albastre!

c

a

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ce se află, de fapt, în adâncurile Pământului? Cercetătorii au realizat, recent, cea mai exactă estimare a compoziției interiorului Terrei!

  1. Cea mai logica, holistica si completa imagine referitoare la ce ar putea fi in centrul Pământului poate fi gasit in cartea In “Interiorul Pamantului – al doilea tunel” de Radu Cinamar http://bit.ly/2wPahbG

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii