Noutăți

Ce pierdem când lucrăm peste program?

“Vreau să te gândești la viața ta de lucru și viața de familie, și să decizi care este mai importantă pentru tine.” Acestea sunt cuvintele pe care angajaţii corporaţiilor le aud din ce în ce mai des de la şefii lor atunci când trebuie predată o lucrare, sau apare o şedinţă neprogramată, o delegaţie sau propunerea unui nou proiect!

Orele lungi, fără sfârşit, peste programul normal, nu mai sunt o raritate! Dar care este preţul acestora?

Cei mai afectaţi sunt americanii! Stresul, surmenajul în Statele Unite ale Americii este o problemă reală. Jumătate din angajaţii cu normă întreagă lucreaza 41 sau mai multe ore pe săptămână; aproape o cincime din angajaţii acestei ţări lucrează 60 sau mai multe ore pe săptămână! SUA este unul din locurile rare, care nu necesită timp liber pentru lucrători, și nu oferă nici mamelor concediu plătit atunci când au un copil, relateaza ziarul Washington Post.

200212196-001

Aceasta este viața majorităţii americanilor, un stil de viaţă care, din păcate, se răspândeşte pe tot globul. Şaptezeci şi şase la sută spun că familia are prioritate față de locul de muncă, în conformitate cu sondajul Allstate / National Journal din 2014. Totuşi, mulţi americani sunt dispuși să facă sacrificii personale pentru locurile lor de muncă. 

Mai mult de un sfert dintre angajaţi au spus, în sondajul amintit, că au pierdut evenimente importante din viaţa de familie, pentru că nu au putut obține o zi liberă sau câteva ore libere de la locul de muncă. 15 procente au declarat că au lucrat ture opuse cu cele ale soțului, atunci când nu au putut obține timp liber pentru îngrijirea copilului, iar 14 la sută spun că au fost pedepsiţi” pentru timpul liber luat datorită unei boli sau îngrijirii unui membru al familiei.

w8

Există dovezi ample că aceste ore lungi dăuneaza sănătaţii angajatilor și productivității lor. În 2004Centrul pentru prevenirea bolilor”  din SUA, a constatat că orele suplimentare au fost asociate cu starea generală proasta de sănătate, cu creşterea ratei de îmbolnăvire, cu apariţia mai multor boli, sau creșterea mortalității.” Această analiză a găsit dovezi de declin cognitiv ce apare după doar (doar”) 9 ore de lucru într-o zi!

Toate sondajele, fie ele oficiale sau neoficiale, arată că cea mai mare pierdere apare în viaţa de familie. De aici şi numeroasele cazuri de divorţ, de părăsire de domiciliu, de creştere neadecvată a copiilor şi toate repercusiunile unei familii dezorganizate, fără un program comun. Să fie acesta viitorul pe care ni-l dorim copiilor noştri?

Mădălina Corina Diaconu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii