Noutăți

Ce nu știm despre ghiocei?

  •  
  •  
  •  

În 1983, Andreas Plaitakis și Roger Duvoisin au sugerat că misterioasa plantă care apare în Odiseea lui Homer este ghiocelul.

O substanță activă din ghiocel se numește galantamina care, ca inhibitor de acetilcolinesterază, ar fi putut acționa ca un antidot împotriva otrăvurilor lui Circe.

În plus, susțin această noțiune notele făcute în cursul secolului al IV-lea î.Hr. de savantul grec Teofrastus, care a scris în Historia plantarum că respectiva plantă a fost „folosită ca antidot împotriva otrăvurilor”, deși împotriva căror otrăvuri a fost eficientă rămâne neclar.

Ghiocelul poate fi de ajutor în tratamentul bolii Alzheimer, deși nu este încă un remediu oferit de cercetători.

Denumirile timpurii ale ghiocelului se referă la asocierea sa cu sărbătoarea creștină a Lumânăriei (2 februarie), perioada optimă de înflorire în care tinerele în haine albe merg în procesiunea asociată cu Purificarea Fecioarei, un nume alternativ pentru ziua sărbătorii.

Numele francez de “violette de la chandaleur” se referă la Candlemas, în timp ce un nume italian, “fiore della purificazione”, se referă la purificare. Numele german de Schneeglöckchen (clopote de zăpadă) invocă simbolul clopotelor.

În limbajul florilor, ghiocelul este sinonim cu „speranța”, deoarece înflorește la începutul primăverii, chiar înainte de echinocțiul de primăvară și, prin urmare, este văzut ca „vestind” noua primăvară și noul an.

În vremuri mai recente, ghiocelul a fost adoptat ca simbol al durerii și al speranței în urma masacrului de la Dunblane din Scoția și și-a împrumutat numele campaniei ulterioare de restricționare a deținerii legale a armelor de mână în Marea Britanie.

Ghioceii sunt plante erbacee rezistente care perenează prin bulbi subterani. Ei sunt printre primii bulbi de primăvară care au înflorit, deși câteva forme de ghiocei înfloresc toamna.

Frunzele mor la câteva săptămâni după ce florile s-au estompat. De asemenea, se răspândesc prin împrăștierea semințelor.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii